Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Leușteanul, benefic în curele de detoxifiere
Leușteanul este o plantă perenă, originară din bazinul Mediteranei, care crește atât spontan, pe câmpuri necultivate, pajiști și pășuni montane, cât și în cultură. Se folosesc toate părțile: frunze, semințe, rădăcina. Rădăcina de leuștean este bogată în zaharuri, minerale, precum zinc, magneziu, calciu, sodiu, fibre și uleiuri aromatice cu intens efect asupra sistemului nervos.
Frunzele sunt bogate în fier, magneziu, sodiu, clor, zinc, în vitaminele D, C, vitaminele din complexul B, uleiuri volatile, antioxidanți, grăsimi sănătoase, substanțe cu proprietăți antibiotice, fibre și rășini. Așadar, leușteanul nu este doar o plantă aromatică, ci și una medicinală, cu o puternică acțiune terapeutică asupra aparatului respirator, celui reno-urinar, sistemului endocrin și celui imunitar. Leușteanul este un remediu foarte eficient într-o multitudine de boli cum ar fi indigestia, dispepsia, litiaza renală, anorexia, afecțiuni ale glandelor salivare, colici intestinale, tulburări stomacale, în răceli, guturai și gripă, anorexie, debilitate, inapetență, stres, tahicardie, traheită, diferite intoxicații, reacții alergice etc.
Leușteanul este utilizat cu rezultate deosebite și în curele de detoxifiere, fiind apreciat totodată și pentru acțiunile sale antibacteriene, antiparazitare, antivirale, antifungice. De asemenea, are un puternic efect sedativ în stările de anxietate, în migrene și în pneumonii. Uleiul obținut din leuștean scade tensiunea și stimulează diureza. Pentru uz extern se folosesc cataplasme, care se pun pe răni, ulcerații, furuncule. Leușteanul este folosit ca atare sau sub formă de suc, sirop, vin, decoct, ceai, tinctură, pulbere, cataplasme etc. Este foarte indicat ca leușteanul să fie folosit proaspăt, pentru a nu-și pierde calitățile terapeutice.
Rețetă:
Ciorbă țărănească cu leuștean
Ingrediente: 2-3 l apă, 2 morcovi, 3 cepe, 4 cartofi, 3 felii de țelină, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 cană varză verde tocată, 1 cană mazăre verde, 1 cană suc de roșii, 1 ardei gras roșu, 1 linguriță pastă de ardei iute, 2 legături de leuștean verde.
Mod de preparare: legumele se curăță și se spală, apoi se taie cubulețe. În apa fierbinte se pun morcovul, țelina și pătrunjelul, după 10 minute, se adaugă varza tocată și mazărea verde, ceapa, se condimentează cu pasta de ardei iute, sare după gust, apoi, după 5-10 minute de fiert, se pune ardeiul gras tocat cubulețe, sucul de roșii și se mai lasă la fiert aproximativ 10 minute. La final se presară leușteanul proaspăt tocat.