Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Mălaiul, un bun înlocuitor al orezului, grâului și altor cereale cu gluten

Mălaiul, un bun înlocuitor al orezului, grâului și altor cereale cu gluten

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 05 Aug, 2019

Făina de mălai (mălaiul sau mămăliga) este un aliment tradițional consumat încă din cele mai vechi timpuri. Porumbul este o materie primă foarte versatilă pentru industria alimentară, obținându-se din el: amidon, fructoză, sirop de fructoză, furaje etc.

Porumbul se cultivă pe scară largă și este, din păcate, primul aliment ce a fost modificat genetic. Pentru consum este recomandată varianta BIO de porumb și mălai. Mălaiul este bogat în acizi grași nesaturați, conține multe hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe vitamine din grupa B, vitamina E, vitamina K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu și fibre.

Chiar dacă prin fierbere își pierde din substanțele nutritive, peste 60% dintre acestea se păstrează. Boabele de porumb conțin substanțe cu efecte detoxifiante, care ajută ficatul la eliminarea toxinelor și la prevenirea cirozei, insuficienței hepatice sau a altor boli de ficat. Are efect asupra stresului, fiind bogat în vitaminele din grupul B, mai ales vitamina B1, care acționează asupra funcției sistemului nervos, a mușchilor inimii și asupra producției de globule roșii. Gastrita hiperacidă și ulcerul sunt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pâine.

Porumbul are proprietăți astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice, fiind utilizat mai întâi ca aliment și apoi ca plantă medicinală. Terciul de mălai poate reduce cu 20% riscul de afecțiuni ale celulei hepatice, iar mămăliga crește secreția și evacuarea bilei. Consumul de mămăligă reglează concentrația de glucoză din sânge, fiind de folos diabeticilor. Porumbul nu conține gluten, fiind recomandat persoanelor care suferă de boala celiacă, și înlocuiește cu succes orezul, grâul și alte cereale cu gluten. 

Turtă de mălai 

Ingrediente: 3 căni de făină de mălai, 1 cană făină de grâu, apă, sare, 1 linguriță boia, 1 linguriță chimen, 1 praf de copt, 1 ceapă mare, 1 ardei gras, 1 morcov ras, 1 lingură ulei de măsline, o cană apă minerală, o cutie de smântână de soia, piper, turmeric.

Mod de preparare: Se taie ceapa mărunt și se pune la călit cu uleiul de măsline, după care se adaugă morcovul ras pe răzătoare și ardeiul gras tocat mărunt, sarea, piperul, turmericul; se lasă la călit 4-5 minute la foc mic, apoi se dau la răcit. Într-un vas, se pun făina de mălai, făina de grâu, boiaua de ardei, chimenul, praful de copt, apa minerală și smântâna de soia; se omogenizează bine, apoi se adaugă legumele călite, după care amestecul rezultat se pune într-o tavă de cuptor, tapetată cu hârtie de copt. Se dă la cuptor la temperatura de 180 grade până se rumenește. Se servește turta caldă cu brânză tofu și iaurt vegetal. 

Prăjitură cu mălai și afine 

Ingrediente: 200 g făină de mălai, 100 g făină de grâu, 200 g margarină, 200 ml lapte de ­cocos sau soia, 200 g zahăr, 2 lingu­rițe praf de copt, un praf de sare, zahăr vanilat, 200 g afine.

Mod de preparare: Într-un bol se amestecă făina de mălai cu făina de grâu și cu praful de copt, apoi se adaugă margarina topită, zahărul, sarea, vanilia, laptele de cocos/soia, se amestecă bine până se obține un aluat ca de chec. Afinele spălate în prealabil și uscate se dau prin făină, apoi se toarnă peste aluat și se amestecă ușor cu o paletă. Compoziția rezultată se pune ­într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coace 20-30 de minute la 180 de grade.