Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Mămăliga, alimentul tradiţional fără contraindicaţii
Alimentul tradițional mămăliga a fost supus cercetărilor de laborator, iar specialiştii nu au găsit nici o contraindicație. Ultimul studiu efectuat a evidenţiat prezența în boabele de porumb a unor substanțe derivate ale acizilor arahidic și palmitic, importante pentru sănătatea organismului şi care se absorb în intestin cu ușurință. Odată ajunse în sânge, aceste substanţe se transformă în hidroxiacizi care purifică sângele de substanțe toxice.
Chiar dacă prin fierbere mălaiul își pierde o parte din substanțele nutritive, totuși mai bine de 60% se păstrează. Mămăliga este un aliment important, dacă avem în vedere părerile specialiştilor: este diuretică, are acțiune astringentă și antiinflamatoare, este tonică, elimină stresul prin complexul de vitamina B din compoziție, este benefică în bolile intestinale (boala celiacă), nu conține gluten, acționează asupra funcționării corecte a sistemului nervos, contribuie la buna funcționare a mușchilor, este adjuvant în bolile cardiace, crește producția de globule roșii, protejează împotriva artritei, scade nivelul colesterolului, scade riscul de ateroscleroză și infarct, contribuie la întreținerea miocardului prin conținutul de potasiu, ajută în tratamentul gastritei hiperacide, ajută la slăbit, este adjuvant în detoxifierea ficatului, a organismului și a intestinelor, ușurează efortul ficatului în neutralizarea substanțelor toxice, reduce riscul de ciroză și insuficiență hepatică, protejează vederea prin conținutul de zeaxantină, ajută la menținerea capacității cognitive, încetinește procesul de îmbătrânire a creierului cu 10% prin conținutul mare de tiamine, întărește sistemul imunitar, ajută în hipotiroidie, tratează incontinența urinară. Aşadar, mămăliga este alimentul fără contraindicații. Se poate consuma fiartă sau gătită în diverse moduri. Însă o mămăligă făcută moale are de patru ori mai puține calorii comparativ cu pâinea.
Rețete
Mămăligă cu brânză la cuptor
Ingrediente: Pentru mămăligă: 1 cană de lapte, 1 cană cu smântână lichidă, 1 cană cu mălai, 1 linguriță de sare. Umplutura: 100 g telemea de capră, 100 g costiță afumată sau șunculiță, piper și sare după gust, 2 ouă, telemea rasă sau cașcaval. Preparare: Se face o mămăligă mai moale, care se lasă la fiert aproximativ 15 minute, apoi se unge o formă cu unt, se pune un strat de mămăliguță, apoi telemeaua sfărâmată, afumătura tăiată bucățele și un pic de piper măcinat, se acoperă restul cu mămăliguță. În stratul de deasupra se fac cu lingura sau cu un polonic mai mic 2 cuiburi în care se sparg ouăle, deasupra se rade telemea sau cașcaval, se pun câteva bucăți de unt, apoi se dă vasul la cuptor până se fac ouăle și totul e rumen și auriu. Se servește fierbinte.
Brioşe din mămăligă
Ingrediente: 1 cană de făină, 1 cană de mălai, 1 ou mare, 200 ml smântână, 50 g unt topit, 1 pliculeț drojdie uscată, un vârf de linguriță de usturoi granulat, sare după gust. Preparare: Se amestecă făina cu mălaiul, usturoiul granulat, sarea și drojdia uscată, se omogenizează bine, apoi se adaugă și restul ingredientelor, se amestecă bine până ce compoziția devine ca o smântână groasă, apoi se lasă puțin la crescut. Se ung cu unt formele de brioșe, apoi se pune compoziția și se coc la cuptor la foc mediu, aproximativ 20 de minute.