Postul este un prilej de curățire trupească și sufletească - auzim frecvent aceste cuvinte, dar pe cât sunt de adevărate, pe atât sunt de puţin înțelese în zilele noastre, pe fondul industrializării, care
Mango protejează organismul de virusuri
Mango este un fruct tropical, cultivat de mii de ani în India. Ajunși în această țară, chinezii au dus fructul la ei acasă, pentru ca un explorator european ajuns pe tărâm asiatic să îl aducă în Europa. Mango a ajuns și în cele două Americi abia după secolul 19.
Există numeroase tipuri de mango. Acestea diferă sub aspectul culorii (verde, roșu, galben sau portocaliu), aromei, formei, inclusiv a mărimii sâmburelui din interior. Toate aceste tipuri de mango au în comun partea cărnoasă a fructului, de nuanță galben-aurie. Având gustul dulce și textura cremoasă, mango este, astăzi, unul dintre cele mai consumate fructe din lume. Conține mai mult de 20 de vitamine și minerale: fier, calciu, potasiu, iod, zinc, carbohidrați, magneziu, seleniu, sodiu, vitamina A, vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), vitamina C, E, K, fosfor, betacaroten, calorii, zahăr, dar și proteine și fibre. Datorită acestui conținut, fructul de mango are numeroase beneficii pentru sănătatea organismului sau a tratării unor afecțiuni: menține vederea sănătoasă, reglează nivelul de glucoză, ajută la păstrarea unui tract digestiv sănătos datorită fibrelor prebiotice, care stimulează dezvoltarea bacteriilor benefice pentru organism, protejează organismul de virusuri, întărește sistemul imunitar, previne oboseala și insomniile, ajută la normalizarea tensiunii arteriale, previne apariția cancerului, în special cel de sân, leucemie, prostată și cancerul de colon, previne apariția astmului, stimulează producția de colagen, scade colesterolul, are efect diuretic și laxativ, menține sănătatea ficatului stimulând activitatea bilei etc.
Cel mai bun mod de a consuma fructul este în stare proaspătă, în salate, în ceai rece sau în limonadă.
De asemenea, se poate pune la murat și consuma în loc de gustare. Preparat sub formă de piure, mango poate constitui un sos delicios pentru fripturi.
Rețetă:
Desert cu mango și cardamom
Ingrediente: 4 mango, 10 păstăi de cardamom verde cu semințele scoase, 2 lămâi, 100 g zahăr pudră, 4 linguri de coniac, 600 ml frișcă, 4 bezele zdrobite, frunze de mentă pentru decor, fulgi de ciocolată albă.
Mod de preparare: Se pune miezul de la două fructe de mango într-un blender și se mixează, apoi se amestecă cu restul de mango tăiat cubulețe foarte mici; se distribuie acest amestec în câteva cupe sau pahare. Se amestecă semințele de cardamom măcinate cu coaja și sucul de lămâie, zahărul și coniacul, se adaugă peste ele frișca și bezelele zdrobite. Se pune în pahare peste piureul de mango amestecul acesta de frișcă, apoi se decorează cu frunze de mentă proaspete sau ciocolată albă și se servește. Pentru un aspect mai plăcut, se pot alterna straturile de mango și frișcă.