Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Mazărea, alimentul potrivit în sindromul oboselii cronice
Mazărea este o leguminoasă originară din Asia Centrală, cultivată astăzi la fel de mult ca și în vechime. Mazărea verde este una din cele mai sănătoase leguminoase recomandate de specialiști pentru includerea cât mai des în dietă. Cercetările au dovedit că mazărea nu este un simplu aliment nutritiv, energetic și ușor digerabil, ci și un agent de maximă importanță în reactivarea măduvei spinării. Această proprietate este dată de un principiu numit hemaglutină, care se găsește în special în mazărea verde.
Așadar, mazărea verde este plină de vitamine, minerale și antioxidanți, astfel că previne și tratează anemia, sindromul oboselii cronice, ischemia, infarctul, osteoporoza, infecțiile cu helicobacter pylori, bolile renale și cancerul. Boabele de mazăre conțin un sortiment unic de fitonutrienți cu efect protectiv asupra organismului. Mai conțin vitamine (A, complexul B-B2, B3, B6, B9, vitamina C, vitamina K, acid folic), dar și minerale (fosfor, potasiu, magneziu, zinc, seleniu). Totodată, boabele de mazăre au un conținut mare de fibre și unul redus de grăsimi, nu au deloc colesterol și sunt o sursă importantă de proteine.
Mazărea verde previne și tratează o serie de boli și afecțiuni cum ar fi: hipertensiunea, ateroscleroza, constipația, diabetul, încetinește procesul de îmbătrânire, previne apariția bolii Alzheimer, artritei, bronșitei, candidei, reduce colesterolul rău din sânge etc.
Nu se recomandă consumul în exces de mazăre, deoarece poate duce la acumularea acidului uric în organism, factor care poate cauza guta.
Mazărea se consumă în stare proaspătă sau conservată la prepararea diferitelor mâncăruri: tocănițe, ciorbe, salate, paste etc.
Rețete:
Pastă de mazăre cu mentă
Ingrediente: 500 g boabe de mazăre proaspătă, ulei de măsline extravirgin, 50 g mentă proaspătă, 1 lămâie, sare și piper alb după gust.
Mod de preparare: Se spală bine mazărea și se fierbe în apă cu sare. Când este gata fiartă, se spală cu apă călduță și se lasă la răcit, apoi se pune în blender împreună cu menta, uleiul, zeama de lămâie, sarea și piperul. Se servește cu pâine prăjită sau alături de cartofi copți.
Paste cu mazăre
Ingrediente: 400 g de paste integrale, 400 g mazăre, 2 legături de ceapă verde, câteva fire de usturoi verde, o legătură de mărar, sare, piper, 2 linguri de ulei, puțin cimbru uscat, câteva fire de mentă proaspătă.
Mod de preparare: Se fierb pastele în apă cu sare, apoi se pun la scurs, concomitent se fierbe mazărea în puțină apă, cât să o cuprindă, după care se scurge de apă, dar apa nu se aruncă. Se pune uleiul la încins și se călesc ceapa verde şi usturoiul cât să se înmoaie, se presară sare și piper după gust. Se adaugă apoi mazărea și puțină apă în care a fiert, se pune un capac și se lasă la fiert câteva minute. Apoi, se adaugă mărarul tocat mărunt, cimbrul și menta. Compoziția rezultată se pune peste paste. Se poate asezona cu bucăți de tofu.