Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Metode de alcalinizare a organismului pentru menținerea sănătății
Apa alcalină nu are valoare nutrițională sau de medicament, dar are uimitoarea capacitate de a neutraliza reziduurile acide din organismul uman, lichefiindu-le pentru a fi eliminate din corp, susțin specialiștii. Totodată, alimentația și sportul contribuie la alcalinizarea organismului, așadar la menținerea sănătății acestuia.
Autorul cărții „Inversarea procesului de îmbătrânire”, Sang Whang, arată că o alimentație necorespunzătoare, care cuprinde carne și cartofi prăjiți, mâncăruri prăjite, băuturi carbogazoase dulci, creează în corp depuneri acide de săruri. Aceste depuneri, prin plasarea lor departe de circulația sanguină, rămân în corp ani întregi și astfel determină apariția unor boli cronice.
Patru-cinci pahare pe zi de apă alcalină, cu un pH de 8,5-9, ajută la neutralizarea supraacidității din organism. Asemenea vitaminelor, apa alcalină acționează ca un antioxidant datorită surplusului său de electroni liberi, ajutând corpul să nu se îmbolnăvească.
Microbiologul şi nutriţionistul american Robert Young a studiat ani buni aciditatea sângelui, considerând-o, alături de alţi specialişti din domeniu, principala cauză a bolilor din epoca modernă. În lucrarea „Miracolul pH. Dieta Young”, el susține că „nivelul pH-ului din toate materiile fluide ale organismului nostru afectează fiecare celulă din corp. Întregul proces metabolic depinde de alcalinitatea mediului. Aciditatea crescută cronică corodează ţesuturile organismului, iar dacă nu este ţinută sub control întrerupe activitatea şi funcţionarea celulelor, de la bătăile inimii până la circuitul neuronal cerebral. Cu alte cuvinte, aciditatea afectează însăşi viaţa. Ea se află la baza tuturor bolilor şi îmbolnăvirilor”.
Atunci când organismul uman menţine o aciditate excesivă, pot apărea următoarele probleme: se produc radicalii liberi care oxidează şi alterează întregul sistem imunitar, fiind necesari antioxidanţii pentru eliminarea resturilor oxidării din corp; vitaminele şi mineralele nu mai pot fi absorbite corect în organism; bacteriile benefice din intestinul subţire îşi pierd capacitatea de a ajuta la digestia corectă; ţesutul conjunctiv se deteriorează şi îşi pierde capacitatea de a-şi realiza toate funcţiile relaţionate cu sănătatea capilară, a pielii şi a unghiilor; somnul este neregulat şi alterat; apar dureri de cap, infecţii şi răceli; apar o stare de oboseală permanentă şi o lipsă de energie vitală, explică specialiștii.
„Excesul de aciditate din organism este cauza tuturor bolilor degenerative. Când se distruge echilibrul, iar organismul începe să producă şi să depoziteze mai multă aciditate şi mai multe deşeuri toxice decât poate elimina, atunci încep să se manifeste diferite dureri şi afecţiuni”, subliniază dr. Robert Young.
Sportul și alimentele alcaline
Medicii vorbesc despre alcalinizare prin oxigenare și prin alimentație. În cartea sa „Să trăim sănătos fără toxine”, dr. Robert Morse scrie că alcalinitatea este cel mai mare agent de detoxifiere a organismului, aşa încât alimentele care produc alcalinitate vor detoxifica organismul. Cu cât un aliment va determina o alcalinitate mai ridicată, cu atât detoxificarea va fi mai profundă. În general, fructele sunt un exemplu de alimente de alcalinizare. Elementele componente alcaline ale fructelor sunt utilizate şi pentru a hrăni organismul. Ele sunt cu adevărat regeneratoare.
La polul opus, alimentele de acidificare încetinesc, inhibă sau blochează procesul de detoxifiere. Ele sunt inflamatoare şi formează mucozităţi în organism, provocând, în final, lezarea ţesuturilor. Acizii pot deveni radicali liberi, provocând leziuni tisulare dacă nu sunt legaţi de un antioxidant (care este alcalin) şi eliminaţi. Cu toate acestea, acizii sunt necesari în desfăşurarea proceselor de ionizare şi oxidare. Dieta ar trebui să conţină în proporţie de cel puţin 80-90% alimente care produc alcalinizare.
Dintre toate alimentele, vegetalele cu frunze verzi sunt recunoscute ca fiind cele mai alcalinizante pentru corp. Frunzele verzi sunt cea mai bună sursă de minerale alcaline, au un conţinut ridicat de fibre vegetale, au proprietăţi calmante şi antistres şi sunt cea mai bună sursă de clorofilă. De asemenea, fructele, legumele crucifere, laptele bătut, zerul crud, algele comestibile, meiul, quinoa, soia, hrișca, migdalele, uleiul de măsline, condimentele naturale, vinul organic, apa cu lămâie, ceaiurile de plante medicinale, laptele de migdale, ceaiul verde sunt pe lista alimentelor alcaline.
Sportul este o metodă eficientă de alcalinizare prin oxigenare. Exerciţiile fizice oxigenează întregul organism şi pun în mişcare sistemul limfatic. Totodată, permit eliminarea, prin procesul transpiraţiei, a toxinelor acumulate în corp, dar şi eliminarea acidității din ţesutul adipos. Sportul este important și pentru că fortifică corpul, îl face mai flexibil, întăreşte sistemul cardiovascular, oasele şi articulaţiile. Sportul îmbunătăţeşte metabolismul, normalizează presiunea sanguină, echilibrează nivelul trigliceridelor din sânge şi nivelurile de insulină.
Cum se prepară apa alcalină
- Bandă pentru măsurarea pH-ului (se poate achiziționa din farmacii).
- 2 l de apă.
- O jumătate linguriță de bicarbonat de sodiu.
- O jumătate de linguriță sare de mare neiodată sau sare de Himalaya.
- O jumătate de linguriță zeamă de lămâie.
Se amestecă ingredientele, se testează pH-ul. Dacă este necesar, se adaugă treptat bicarbonat de sodiu până se obține pH-ul de 8,5-9. Se poate utiliza apă de la robinet fiartă sau orice alt tip de apă. Se lasă apa să se „liniştească” peste noapte la frigider sau la temperatura camerei, iar a doua zi se poate consuma. Este indicat ca apa să fie depozitată în sticle, și nu în peturi.