Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Morcovul, efecte terapeutice în tulburări de creștere la copii sau anemie

Morcovul, efecte terapeutice în tulburări de creștere la copii sau anemie

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 10 Iulie 2017

Morcovii, denumiți științific daucus carota, fac parte din familia legumelor rădăcinoase alături de pătrunjel, păstârnac, mărar, chimen etc, și sunt consumați în întreaga lume, datorită gustului dulce și a proprietăților nutritive importante. Există peste 100 de specii de morcovi la nivel global, care variază de la nuanța portocaliu intens până la mov, galben sau alb.

Cel mai frecvent este consumată rădăcina morcovului, însă și frunzele sale sunt comestibile. Morcovul este una dintre cele mai apreciate legume, mai ales că înainte de a fi folosit în mâncăruri era consumat ca tratament în diverse afecțiuni. Multitudinea de vitamine și minerale conținute în această legumă o încadrează printre cele mai benefice pentru sănătatea organismului uman. Morcovul se poate consuma în stare crudă, sub formă de sucuri, salate și poate fi adăugat la diferite preparate culinare, prăjituri, torturi etc. Morcovul crud conține aproximativ 90% apă, proteine, glucide, lipide, vitaminele A, B1, B2, C, K, PP, fier, calciu, magneziu, acid folic, fosfor, potasiu, sodiu, fibre dietetice, dar și un conținut ridicat de carotenoizi, betacaroten etc.

Consumul de morcovi reglează tranzitul intestinal, detoxifică intestinele, are un rol important în prevenirea cancerului de colon, este un bun adjuvant în afecțiunile ficatului, cancerului de plămân, crește rezistența față de infecții, dar și față de transformările maligne ce pot să apară la nivelul celulelor, protejează pereții arteriali, ajută la scăderea colesterolului, este folositor în afecțiuni respiratorii, intervine în diminuarea glicemiei din sânge, în bolile renale, protejeză pielea față de agresiunea radiațiilor ultraviolete, protejează ochii și îmbunătățește vederea.

Cele mai importante acțiuni terapeutice se observă în tulburările de creștere la copii, rahitism, anemie, debilitate, demineralizare, surmenaj, astenie, oboseală, convalescență, anevrism, avitaminoze, scorbut.

Rețetă:

Chec cu morcovi

Ingrediente: 3 ouă, 300 g făină, 300 g zahăr, 400 g morcov ras, 1 pahar ulei, 1 praf de sare, zahăr vanilat sau esență de vanilie, 1 praf de copt, 1 linguriță bicarbonat.
Se mixează ouăle cu zahărul până se obține o spumă, se adaugă uleiul, iar când e bine încorporat, se adaugă făina cernută și amestecată cu praful de copt, vanilia și cu un praf de sare. Apoi se adaugă bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie, se mixează până se încorporează totul, după care se adaugă morcovii dați pe răzătoare. Se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coace la 180 de grade timp de 45-50 de minute.

Citeşte mai multe despre:   Rețete