Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Mucenicii sau sfinţişorii, desert tradiţional

Mucenicii sau sfinţişorii, desert tradiţional

Galerie foto (2) Galerie foto (2) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 07 Martie 2022

În fiecare an la data de 9 martie, Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia. Această zi marchează limita dintre iarnă și vară, dar și începutul anului agrar, fiind momentul anului în care sătenii își pregăteau pământul pentru un nou an agricol.

Conform tradiției, în această zi, gospodinele prepară și împart mucenici, care pot fi copți sau fierți, în funcţie de zonă, și sunt modelați în forma cifrei 8. Se spune că această cifră ar proveni fie de la forma cununilor care au ­coborât din cer peste capetele martirilor, fie sunt o formă stilizată a trupurilor lor. Înainte de a fi serviți, se recomandă ca mucenicii sau sfințișorii, cum li se mai spune, să fie duși la biserică pentru a fi sfințiți, iar apoi să fie serviți.

Mucenici moldoveneşti

Ingrediente: 500 g făină, 200-300 ml apă, 25 g drojdie, ½ linguriță de sare, 3-4 linguri de ulei, 3 linguri de zahăr, 150 g margarină, esențe de rom, vanilie, coajă rasă de lămâie și portocală, stafide. Pentru garnitură, 1 borcan de 340 g de miere, nucă măcinată.

Preparare: Se amestecă drojdia cu o lingură de zahăr, o lingură de făină și puțină apă caldă, apoi se lasă 10 minute să lucreze drojdia, după care se pune maiaua peste restul de făină; se adaugă sarea, apa, margarina topită, aromele și se frământă aluatul până ce se ­desprinde de pe vas, apoi se încorporează stafidele, se omogenizează în aluat, după care se lasă la dospit. Se împarte apoi aluatul în părți egale, se împletește în forma cifrei 8, se așază în tava tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor pentru 25 de minute. După ce s-au copt, se ung cu miere de albine topită și se presară deasupra nucă măcinată din belșug. După ce s-au răcit puțin, se pot servi.

Mucenici munteneşti fierţi

Ingrediente pentru aluat: 500 g făină, 200 ml apă, ½ linguriță de sare.

Pentru fiert, 2-3 litri de apă, zahăr după gust. Pentru servit, 300 g nucă, esență de rom, coaja rasă de la o portocală și de la o lămâie, esență de vanilie, 1 plic zahăr vanilinat, scorțișoară.

Preparare: Se amestecă făina, apa și sarea și se frământă un aluat potrivit de tare, apoi se întinde o foaie groasă de 1,5 cm. Cu aparatul special în formă de 8 se fac mucenicii, apoi se așază pe o hârtie sau tavă; se lasă puțin la uscat, timp în care se pune o oală cu 2-3 litri de apă la fiert, cu sare și zahăr după gust. Când apa începe să fiarbă, se așază mucenicii cu grijă și se fierb la foc potrivit, apoi se adaugă mirodeniile; se mai lasă 20-25 de minute, după care se presară nuca măcinată și scorțișoara. Se pot servi atât calzi, cât și reci.

 

Citeşte mai multe despre:   Rețete  -   Rețete de post  -   sfintisori