Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Mustul susține sistemul imunitar

Mustul susține sistemul imunitar

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 10 Oct, 2019

Mustul este o băutură delicioasă, cu gust înțepător, catifelat, cu o savoare unică, obținută din struguri proaspeți, și care aduce numeroase beneficii organismului. Această „licoare” de toamnă este foarte bogată în vitamine (A, C, B1, B2), minerale, polifenoli și alte substanțe benefice organismului nostru. Mustul are un efect revigorant, ajutând la detoxifierea organismului și la stimularea imu­ni­tății. Datorită conținutului mare de antioxidanți, mustul este considerat a fi o armă puternică împotriva cancerului.

Medicii îl recomandă în pre­ven­ția și tratarea a numeroase boli: de ochi, de inimă, de rinichi, de stomac, de nutriție, de imunitate, astenie, anemie, gingivită sau dureri reumatismale. Datorită conți­nu­tului foarte mare de resveratrol, un antioxidant-minune, prezent în cantitate mare în pielița strugurilor, este recomandat persoanelor care suferă de cancer. Tot datorită acestei substanțe, mustul este indicat în boli reumatice, deoarece are efect antiinflamator. Totodată, ajută la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale, la buna funcționare a circulației sangvine, la menținerea nivelului bun al colesterolului, diminuează luarea în greutate, reduce retenția de apă, este recomandat în gută, artroză etc. Este un bun tonic, datorită conținutului mare de lecitină și de săruri de fosfor, acestea contribuind la îmbunătățirea activității intelectuale și la găsirea echilibrului nervos. De aceea, mustul este ideal pentru persoanele care suferă de Alzheimer sau pierderi de memorie. Consumul de must împiedică apariția diabetului de tip 2, dar trebuie băut cu atenție în cazul diabeticilor.

Cojile boabelor de struguri sunt considerate adevărate comori, întrucât conțin taninuri, substanțe cu efect astringent, cicatrizant și antiseptic asupra pielii. Acestea se aplică direct pe față și ajută la tratarea tenului cu pori mari și cu dermatoze. Mustul se consumă în stare proaspătă, dar se poate folosi și la prepararea unor deserturi: șerbet, creme, jeleuri. De asemenea, se poate conserva prin fierbere, pentru a rezista mai mult timp.

Șerbet de must din struguri
Ingrediente: 2 pahare de must proaspăt de struguri, 1 pahar de zahăr tos, 4 pahare de lapte. Mod de preparare: Se dizolvă zahărul în mustul puțin încălzit, după care se amestecă cu laptele ținut la frigider; se pune apoi în forme la înghețat. Combinația mustului negru cu lapte dă șerbe­tului o culoare deosebită, asemănătoare florilor de liliac. 

Budincă de must
Ingrediente: 750 ml de must, 2 plicuri budincă de vanilie, 4 linguri de zahăr. Mod de preparare: Se amestecă praful de budincă cu 4 linguri de zahăr și cu mustul, până se omogenizează bine și se pune la fiert la foc mic; se amestecă încontinuu până se îngroașă; se ia de pe foc și se pune în cupe. După ce s-a răcit se pune la frigider și se poate servi cu frișcă deasupra.