Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Năsturelul regenerează celulele

Năsturelul regenerează celulele

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 14 Aprilie 2017

Năsturelul sau măcrișul de baltă este o plantă perenă bogată în nutrienți și vitamine. Se găsește din abundență în apropiere de izvoare și de-a lungul apelor stătătoare. Face parte din familia Brassicaceae, fiind rudă cu muștarul, cresonul de grădină, varza sau rucola. Acesta conține o gamă variată de vitamine cum ar fi A, B1, B2, B3, B5, B6, B17, C, D, E, K. Mai mult, conține și minerale: calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, cupru, mangan, fluor, sulf, clor, iod, germaniu, siliciu, zinc. Năsturelul acționează ca antibiotic, antibacterian, diuretic, expectorant, stimulent digestiv, antiscorbutic, antiseptic, antioxidant, tonic. Acesta are în componență ulei volatil, glicozide, fibre, proteine (aminoacizi: arginină, histidină, izoleucină, lizină, leucină, fenilalanină, metionină), acid folic, cumarină.

Consumul zilnic de năsturel acționează ca o barieră în fața deteriorării ADN-ului și a celulelor sangvine și poate suprima dezvoltarea celulelor canceroase la sân. De asemenea, combate stresul și tendințele de îmbatrânire, curăță sângele, regenerează celulele și elimină toxinele din corp, deschide apetitul pentru mâncărurile sănătoase.

Năsturelul se recomandă a fi consumat de preferință în stare crudă, deoarece prin uscare sau fierbere se diminuează din pro­prietăți. Se poate adăuga în ciorbe, diverse mâncaruri, salate sau sub formă de suc fresh.

Rețetă:

Salată de năsturel cu spanac și pară

Ingrediente:
2 cești de năsturel tocat
2 cești de spanac tocat
1-2 pere potrivite
1 morcov ras pe răzătore
1 lingură semințe de susan prăjite

Sos (dressing):
1 lingură de ghimbir proaspăt, tocat
3 linguri de oțet de orez
3-4 linguri de unt de migdale
1 lingură de zahăr sau miere
2-3 linguri de apă
1 linguriță de sare
1 linguriță de pastă de ardei iute
3 linguri de susan

Năsturelul, spanacul și para tăiată felii se pun într-un castron mare și se adaugă sare și piper. Într-un blender se pun toate ingredientele sosului de mai sus și se amestecă până se omogenizează. Sosul se pune, apoi, peste salată și se garnisește cu morcov ras și cu semințe de susan. Poftă bună! 

Citeşte mai multe despre:   Rețete