Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate O cauză mai puțin cunoscută a obezității

O cauză mai puțin cunoscută a obezității

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 03 Septembrie 2021

Kilogramele în plus sunt asociate de cei mai mulți dintre noi cu obiceiurile alimentare nesănătoase și cu sedentarismul. Există și un al treilea factor care favorizează apariția obezității, recunoscut de tot mai mulți experți și mult mai dificil de ținut sub control. Este vorba despre perturbatorii endocrini (EDC, endocrine-disrupting chemicals), substanțe chimice care, odată ajunse în organism, produc modificări în funcționarea sistemului endocrin, perturbând metabolismul.

Dacă obiceiurile alimentare și stilul de viață ni le putem schimba pentru a slăbi, expunerea noastră la aceste substanțe nocive pentru sănătate este mai greu de controlat, deoarece ele se găsesc în aerul poluat și în multe dintre produsele pe care le folosim zilnic. Substanțe din categoria perturbatorilor endocrini - cum sunt bisfenol A (BPA), parabenii, ftalații sau dioxina - se găsesc în plasticul folosit la fabricarea PET-urilor, foliilor alimentare, cosmeticelor și jucăriilor, în stratul plastifiat din interiorul conservelor și al dozelor de aluminiu, în gazele de eșapament, în pesticidele cu care sunt stropite culturile de plante și în materialele ignifuge folosite la fabricarea mobilei și a covoarelor.

Doi experți în probleme de obezitate, Tim Lobstein și Kelly Brownell, susțin într-o recenzie publicată în revista de specialitate „Obesity Reviews“ că expunerea la sub­stanțe din categoria EDC crește riscul de obezitate în aceeași măsură ca obiceiurile alimentare nesănătoase și sedentarismul. Concluzia lor este argumentată în urma mai multor studii efectuate în Statele Unite. 

Deși pare imposibil să evităm interacțiunea cu aceste substanțe, există totuși soluții la îndemână: consumul pe cât posibil de alimente și băuturi naturale, ambalate și depozitate de preferat în recipiente de sticlă și ambalaje de hârtie. De asemenea, este bine să folosim pentru gătit vase din inox, ceramică sau clasicele vase emailate în locul celor teflonate. (I. M.)

Citeşte mai multe despre:   obezitate