Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Obezitatea, la cote alarmante. Riscurile pentru sănătate
Concluzii îngrijorătoare ale unui raport publicat la sfârșitul lunii februarie în revista The Lancet, care analizează evoluția problemelor cu greutatea ale populației din circa 200 de țări din întreaga lume: în 2022, în lume erau mai mult de 1 miliard de oameni obezi. Rata obezității în rândul adulților s-a dublat în perioada 1999-2022, crescând până la un nivel șocant, de 4 ori mai mare pe parcursul aceleiași perioade, în rândul copiilor și adolescenților cu vârste între 5 și 19 ani.
Și printre români sunt destul de mulți cu kilograme în plus, chiar dacă datele Institutului Național de Sănătate Publică indică o oarecare scădere față de anii anteriori. Situația este alarmantă în cazul copiilor și adolescenților şi în România. Aproape 40% dintre copiii români au probleme cu greutatea, numărul celor obezi depășind 35 de mii în anul 2020, din cauza stilului de viață tot mai sedentar, dar și a alimentației necorespunzătoare, cu toate riscurile aferente pentru sănătate.
Într-un interviu acordat postului public francez Radio France International, dr. Martine Laville, profesor emerit în nutriție la Universitatea din Lyon, a vorbit despre consecințele grave ale surplusului de greutate corporală asupra sănătății, subliniind că obezitatea înseamnă un risc de apariție și agravare a 19 maladii. Se cunoaște deja că obezitatea este asociată în cele mai multe cazuri cu diabet, boli cardiovasculare, probleme articulare, osteoartrită și diferite forme de cancer, iar în ultimii ani s-a observat o creștere a frecvenței cancerelor la persoanele obeze, spune dr. Martine Laville, amintind inclusiv faptul că în perioada pandemiei persoanele cu obezitate au fost printre cele mai vulnerabile în fața infecției cu noul coronavirus. (I. N.)