Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Oregano ajută la prevenirea și combaterea infecțiilor
Oregano este o plantă utilizată des la gătit, dar și cu scop terapeutic, denumirea ei însemnând „bucuria muntelui”. Vechii greci și romani o considerau simbol al fericirii. Oregano are un parfum puternic ce dă o aromă aparte preparatelor culinare, un gust dulceag. Acesta se poate consuma în stare proaspătă, uscată sau sub formă de ulei și se spune că toate derivatele au beneficii pentru sănătate.
Deși uneori este consumat în cantități mici, oregano conține unele substanțe nutritive importante. Doar o lingură de oregano uscat reprezintă aproximativ 8% din necesarul de vitamina K. Pe lângă aceasta, oregano mai conține și vitaminele A, C, E, B6, dar și fibre, folat, fier, magneziu, calciu, potasiu. Conform unor studii, oregano are în conținutul său una din ratele cele mai ridicate de antioxidanți alimentari, comparativ cu multe alte grupe de alimente precum fructele, fructele de pădure, cerealele și vegetalele. De exemplu, față de mere, oregano are o putere antioxidantă de 42 de ori mai mare.
Consumul de oregano ajută la întărirea sistemului imunitar, este antifungic, antibacterian, are proprietăți antiinflamatorii, se folosește pentru tratarea bolilor tractului respirator superior, are efecte ce combat cancerul. Uleiul de oregano, pe lângă beneficiile culinare, este util și în combaterea multor tipuri de infecții: poate inhiba dezvoltarea bacteriilor Klebsiella pneumoniae și Stafilococcus aureus, combate anumite bacterii rezistente la antibiotic, inhibă creșterea bacteriilor E. Coli, Proteus, Pseudomonas aeruginosa, bacterii ce cauzează infecții, este eficient în tratarea parazitului Giardia, în tratarea toxiinfecțiilor alimentare etc.
Oregano este o plantă de bază în multe bucătării din întreaga lume.
Rețete:
Crochete de cartofi cu oregano și cașcaval
Ingrediente: 1 kg cartofi, 4 ouă, 3 linguri oregano verde tocat, 2 linguri parmezan ras, 150 g cașcaval, 1 linguriță sare, 1 linguriță piper, 100 g pesmet, ulei pentru prăjit.
Mod de preparare: Se fierb cartofii în coajă, se curăță și se zdrobesc pentru piure; se pun 2 ouă, sarea, piperul și oregano tocat mărunt, apoi parmezanul și se amestecă bine. Se taie cașcavalul în bastonașe de 2 cm grosime și 4 cm lungime, se ia o lingură mare de cartofi, în mijloc se pune un bastonaș de cașcaval și se formează crochete. Se dau crochetele prin cele 2 ouă rămase, apoi se trec prin pesmet și se prăjesc în ulei încins până devin aurii. Se scot pe un șervet la scurs și se servesc calde.
Sos de oregano cu pătrunjel
Ingrediente: 2 legături de pătrunjel, 10 fire de oregano proaspăt, câteva frunze de mentă, sare și piper după gust, 4 linguri de ulei de măsline, 2 linguri cu suc de lămâie.
Mod de preparare: Se spală bine oregano și pătrunjelul, se scurg, se taie bucăți mici și se pun în blender, apoi se adaugă și celelalte ingrediente și se dau la blender până se obține o pastă, după care se transferă într-un bol de sticlă cu capac și se păstrează la rece.