Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Oregano ajută la prevenirea și combaterea infecțiilor

Oregano ajută la prevenirea și combaterea infecțiilor

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 05 Noiembrie 2018

Oregano este o plantă utilizată des la gătit, dar și cu scop terapeutic, denumirea ei însemnând „bucuria muntelui”. Vechii greci și romani o considerau simbol al fericirii. Oregano are un parfum puternic ce dă o aromă aparte preparatelor culinare, un gust dulceag. Acesta se poate consuma în stare proaspătă, uscată sau sub formă de ulei și se spune că toate derivatele au beneficii pentru sănătate.

Deși uneori este consumat în cantități mici, oregano conține unele substanțe nutritive importante. Doar o lingură de oregano uscat reprezintă aproximativ 8% din necesarul de vitamina K. Pe lângă aceasta, oregano mai conține și vitaminele A, C, E, B6, dar și fibre, folat, fier, magneziu, calciu, potasiu. Conform unor studii, oregano are în conținutul său una din ratele cele mai ridicate de antioxidanți alimentari, comparativ cu multe alte grupe de alimente precum fructele, fructele de pădure, cerealele și vegetalele. De exemplu, față de mere, oregano are o putere antioxidantă de 42 de ori mai mare.

Consumul de oregano ajută la întărirea sistemului imunitar, este antifungic, antibacterian, are proprietăți antiinflamatorii, se folosește pentru tratarea bolilor tractului respirator superior, are efecte ce combat cancerul. Uleiul de oregano, pe lângă beneficiile culinare, este util și în combaterea multor tipuri de infecții: poate inhiba dezvoltarea bacteriilor Klebsiella pneumoniae și Stafilococcus aureus, combate anumite bacterii rezistente la antibiotic, inhibă creșterea bacteriilor E. Coli, Proteus, Pseudomonas aeruginosa, bacterii ce cauzează infecții, este eficient în tratarea parazitului Giardia, în tratarea toxiinfecțiilor alimentare etc.

Oregano este o plantă de bază în multe bucătării din întreaga lume.

Rețete:

Crochete de cartofi cu oregano și cașcaval

Ingrediente: 1 kg cartofi, 4 ouă, 3 linguri oregano verde tocat, 2 linguri parmezan ras, 150 g cașcaval, 1 linguriță sare, 1 linguriță piper, 100 g pesmet, ulei pentru prăjit.
Mod de preparare: Se fierb cartofii în coajă, se curăță și se zdrobesc pentru piure; se pun 2 ouă, sarea, piperul și oregano tocat mărunt, apoi parmezanul și se amestecă bine. Se taie cașca­valul în bastonașe de 2 cm grosime și 4 cm lungime, se ia o lingură mare de cartofi, în mijloc se pune un bastonaș de cașcaval și se formează crochete. Se dau crochetele prin cele 2 ouă rămase, apoi se trec prin pesmet și se prăjesc în ulei încins până devin aurii. Se scot pe un șervet la scurs și se servesc calde.

Sos de oregano cu pătrunjel

Ingrediente: 2 legături de pătrunjel, 10 fire de oregano proaspăt, câteva frunze de mentă, sare și piper după gust, 4 linguri de ulei de măsline, 2 linguri cu suc de lămâie.
Mod de preparare: Se spală bine oregano și pătrunjelul, se scurg, se taie bucăți mici și se pun în blender, apoi se adaugă și celelalte ingrediente și se dau la blender până se obține o pastă, după care se transferă într-un bol de sticlă cu capac și se ­păstrează la rece.

Citeşte mai multe despre:   Rețete