Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Păpădia protejează ficatul prin decongestionare
Păpădia este o plantă perenă care se găsește în grădini, parcuri, câmpuri. Este o excelentă sursă de minerale, fier, cupru, potasiu, fosfor (conține mai mult fosfor decât spanacul și varza), calciu și magneziu, vitamina A, complexul B, C, D, K, un principiu amar, taraxacină, flavonide, fitosteroli, acizi (cafeic, silicic, palmitic, oleic) și taninuri.
Planta este un excelent depurativ și detoxifiant al sângelui și ficatului și asigură un tonus general al organismului.
La nivelul sângelui acționează ca hipoglicemiant și hipocolesterolemiant. Fiind o plantă cu deosebite calități terapeutice, care nu ar trebui să lipsească din terapia de primăvară a fiecărei persoane, aceasta acționează benefic în următoarele cazuri: afecțiuni stomahice; gastrite hiperacide; protejează ficatul prin decongestionare, hepatită, ciroză, calculi biliari, avitaminoze, anorexie; afecțiuni cardiovasculare, insuficiență cardiacă cu edeme, ateroscleroză, hipertensiune arterială; combate cancerul și nodulii la sân prin protecția împotriva radicalilor liberi; reumatism, artroze și gută; combate obezitatea, anemia, astenia, afecțiunile dermatice (varice, ulcer varicos, acnee, eczeme, negi, furunculi, pecingine, pete roșii pe față, ten iritat); previne îmbătrânirea prematură.
Păpădia se consumă atât în stare crudă - sub formă de salate sau cataplasme aplicate local, cât și uscată - ceaiuri sau capsule. Se folosește toată planta, cu tot cu rădăcină, aceasta din urmă putând fi folosită la prepararea mai multor remedii, cum ar fi: siropuri, decoct de păpădie, infuzii etc.
Rețetă:
Salată de păpădie cu ouă
Ingrediente: două mâini de păpădie, 4-5 fire de ceapă verde, 2-3 ouă fierte tari, zeama de la o lămâie, 3-4 linguri de ulei de măsline, un praf de sare.
Mod de preparare: se spală foarte bine păpădia, se taie, se pune într-un bol, după care se adaugă ceapa verde și ouăle fierte tăiate, zeamă de lămâie, ulei de măsline și sare după gust. Se amestecă și se servește ca atare sau cu pâine prăjită.