Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Piperul roşu, cel mai vechi condiment utilizat în bucătăriile lumii
Piperul roșu, unul din cele mai vechi condimente, este originar din America Centrală și de Sud, fiind folosit în bucătăriile lumii la prepararea diverselor mâncăruri, băuturi și chiar deserturi. Are o aromă dulceagă și mai puțin picantă în comparație cu celelalte tipuri de piper. Conține o substanță importantă în menţinerea sănătăţii organismului, și anume capsaicină, un inhibitor puternic al inflamației. Este, totodată, o sursă excelentă de vitamine, riboflavină, niacină, fier, magneziu, potasiu etc. Un consum moderat de piper roşu ajută organismul în arderea grăsimilor, la digestie, alungă durerile de cap, îmbunătățește circulația sanguină, întărește sistemul imunitar. Specialiştii spun că piperul roşu poate fi folosit şi ca antidepresiv natural și că ajută la absorția de substanțe nutritive cum ar fi seleniul, vitamina B, curcumina și betacarotenul în toate țesuturile organismului, îmbunătățind astfel starea generală a organismului. Nu este recomandat, însă, persoanelor care suferă de afecțiuni gastrointestinale, gravidelor sau mamelor care alăptează. Deși pare puternic la gust, nu acoperă savoarea celorlalte condimente, ci o pune în valoare, de aceea este atât de folosit în bucătăriile lumii.
Rețete
Prăjitură cu piper roşu
Ingrediente: 250 g făină, 160 g zahăr brun, 3-4 linguri cacao, 1 linguriță praf de copt, 1 linguriță esență de vanilie, 1 linguriță oțet sau zeamă de lămâie, 250 ml iaurt rece, 150 g unt topit, 2 ouă, piper roșu, sare de mare. Preparare: Se amestecă făina cu zahărul, cacaua, sarea, praful de copt, iaurtul, untul topit, ouăle, piperul roșu măcinat, oțetul sau zeamă de lămâie și esența de vanilie; se mixează ușor până se încorporează toate ingredientele și devine o compoziție omogenă, care se toarnă, apoi, într-o tavă cu pereți detașabili, tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptor pentru 35-40 de minute, la 150 de grade. După ce se scoate din cuptor, se dă la rece și se poate orna cu o glazură de ciocolată neagră cu piper roșu.
Muşchi de porc în sos de piper roşu
Ingrediente: 1,5 kg muşchi de porc fasonat, piper negru măcinat, piper roșu boabe, 2 crenguțe rozmarin, 800 ml smântână, 50 g unt, 3 căței de usturoi, 250 g dovlecei, 250 g vinete, 200 g roșii cherry, 200 g ceapă tăiată rondele, 200 g ardei gras, 80 ml ulei de măsline, 150 ml vin alb, 30 ml oțet balsamic. Preparare: Mușchiul de porc se taie în zece felii și se marinează în amestecul obținut din 50 ml ulei de măsline, 75 ml vin alb, sare, piper și 2 crenguțe de rozmarin. Se acoperă vasul și se pune la frigider pentru minimum 3 ore. Se prepară între timp sosul de piper roșu din boabe care se pun la fiert cu 75 ml vin alb, se adaugă smântâna lichidă și se fierbe timp de 5 minute; spre final se adaugă câteva felii de unt, apoi se dă deoparte și se ține la cald până în momentul servirii. Se pregătește, separat, un sos pentru legume din usturoi tocat, sare piper, 30 ml ulei de măsline și 30 ml oțet balsamic. Feliile de mușchi de porc se scot din marinată, se șterg și se frig pe grătarul încins timp de 3 minute pe fiecare parte. Separat se frig pe grătar și legumele. După ce s-au fript, se ung cu sosul de legume preparat. Se așază legumele pe mijlocul farfuriei, deasupra mușchiul de porc la grătar și peste tot sosul de piper roșu.