Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Polenul susţine buna funcţionare a sistemului imunitar
Alcătuit din granule mici multicolore, polenul este colectat de albine de pe staminele florilor şi amestecat cu secreții proprii, pe care îl transportă la stupină în coșulețele de pe picioarele posterioare. Datorită proprietăților sale, a fost folosit încă din Antichitate ca remediu pentru întinerirea organismului și menținerea vitalității. Este alimentul care conține toți nutrienții de care are nevoie corpul uman: vitamine, minerale, aminoacizi, enzime, coenzime și chiar hormoni.
Un rol important al polenului este acela că întăreşte sistemul imunitar. Specialiştii ne indică, de altfel, o listă întreagă de beneficii: are proprietăți antibacteriene, antiseptice, susține buna funcționare a sistemului hepatic prin protejarea ficatului de toxine, de asemenea, ajută la recuperarea ficatului afectat de steatoză hepatică, combate anemiile, este un puternic mineralizant și vitaminizant, detoxifică organismul, este un bun antibiotic, combate bronșitele, tusea și gripa.
Polenul este utilizat și în curele de slăbire sau înaintea antrenamentelor pentru asigurarea energiei, precum și ca tonic general. Polenul acţionează, desigur, și asupra psihicului, ajutând la depăşirea perioadelor de depresie.
Poate fi consumat la micul dejun, adăugat în iaurturi, terciuri, budinci, deserturi sau smoothie-uri, dar şi în gustări.
REȚETE
Smoothie cu polen crud şi legume
Ingrediente: 1 castravete mic, puțin ghimbir, 1 tulpină de țelină, 1 avocado, 1 lingură de polen crud, 250 ml iaurt degresat. Preparare: Se pun toate ingredientele în blender și se mixează până devine totul o pastă omogenă. Se poate folosi ca mic dejun sau gustare.
Prăjitură cu polen, fără coacere
Ingrediente: 1 lingură de polen crud, 200 g nuci crude, 150 g migdale crude, 450 g curmale, 2-3 linguri de cacao sau roșcove, 1 praf de sare. Preparare: Se curăță curmalele de sâmburi, se toacă mărunt, apoi se mixează miezul de nucă și de migdale până se mărunțesc grosier; se adaugă polenul, pudra de cacao, sarea şi, în timp ce se mixează, se pun treptat curmalele; se mixează până se obține o compoziție suficient de groasă pentru a fi modelată. Se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se nivelează bine cu o lingură și se lasă la frigider cel puțin o oră pentru a deveni fermă și a putea fi tăiată uşor. Se poate decora cu polen măcinat, pudră de cacao, fulgi de cocos, ciocolată, merișoare, stafide sau alte fructe uscate.