Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Polenul susţine buna funcţionare a sistemului imunitar

Polenul susţine buna funcţionare a sistemului imunitar

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 26 Apr, 2021

Alcătuit din granule mici multicolore, polenul este colectat de albine de pe staminele florilor şi amestecat cu secreții proprii, pe care îl transportă la stupină în coșulețele de pe picioarele posterioare. Datorită proprietăților sale, a fost folosit încă din Antichitate ca remediu pentru întinerirea organismului și menținerea vitali­tății. Este alimentul care conține toți nutrienții de care are nevoie corpul uman: vitamine, minerale, aminoacizi, enzime, coenzime și chiar hormoni. 

Un rol important al polenului este acela că întăreşte sistemul imu­nitar. Specialiştii ne indică, de altfel, o listă întreagă de beneficii: are proprietăți antibacteriene, anti­septice, susține buna funcționare a sistemului hepatic prin protejarea ficatului de toxine, de asemenea, ajută la recuperarea ficatului afectat de steatoză hepatică, combate anemiile, este un puternic mineralizant și vitaminizant, detoxifică organismul, este un bun antibiotic, combate bronșitele, tusea și gripa.

Polenul este utilizat și în curele de slăbire sau înaintea antrenamentelor pentru asigurarea energiei, precum și ca tonic general. Polenul acţionează, desigur, și asupra psihicului, ajutând la depăşirea perioadelor de depresie. 

Poate fi consumat la micul dejun, adăugat în iaurturi, terciuri, budinci, deserturi sau smoothie-uri, dar şi în gustări. 

REȚETE

Smoothie cu polen crud şi legume

Ingrediente: 1 castravete mic, puțin ghimbir, 1 tulpină de țelină, 1 avocado, 1 lingură de polen crud, 250 ml iaurt degresat. Preparare: Se pun toate ingredientele în blender și se mixează până devine totul o pastă omogenă. Se poate folosi ca mic dejun sau gustare. 

Prăjitură cu polen, fără coacere

Ingrediente: 1 lingură de polen crud, 200 g nuci crude, 150 g migdale crude, 450 g curmale, 2-3 linguri de cacao sau roșcove, 1 praf de sare. Preparare: Se curăță curmalele de sâmburi, se toacă mărunt, apoi se mixează miezul de nucă și de migdale până se mărunțesc grosier; se adaugă polenul, pudra de cacao, sarea şi, în timp ce se mixează, se pun treptat curmalele; se mixează până se obține o compoziție suficient de groasă pentru a fi modelată. Se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se nivelează bine cu o lingură și se lasă la frigider cel puțin o oră pentru a deveni fermă și a putea fi tăiată uşor. Se poate decora cu polen măcinat, pudră de cacao, fulgi de cocos, ciocolată, merișoare, stafide sau alte fructe uscate.

Citeşte mai multe despre:   fitoterapie  -   Rețete  -   Rețete de post