Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Preparate cu aloe vera, planta cu excelente proprietăţi terapeutice
Numită „elixirul tinereții” sau „planta nemuririi”, aloe vera era folosită încă din Egiptul antic pentru susținerea sănătății. Este o plantă cu multiple beneficii, având peste 220 de substanțe active: vitamine, enzime, minerale, aminoacizi, polizaharide. Este recunoscută pentru efectul de calmare a arsurilor și iritațiilor și pentru susținerea sistemului imunitar.
Din seva extrasă din tulpinile plantei de aloe vera se prepară suc sau gel. Studii medicale au arătat o eficacitate a gelului în bolile inflamatorii, ale pielii, în cazul rănilor, arsurilor, inclusiv solare, degerăturilor, dar și al acneei, psoriazisului, eczemelor, înțepăturilor de insecte.
Extractele de aloe vera au un conținut ridicat de nutrienți: vitamne (A, C, E, acid folic, complexul de B-uri), minerale (calciu, sodiu, seleniu, magneziu, mangan, potasiu, cupru, zinc și fier), enzime, între care bradikinină cu rol antiinflamator, antrachinone, compuși cu efect laxativ, zaharuri (monozaharide și polizaharide), polifenoli (substanțe cu rol antioxidant), acizi grași, acid salicilic, aminoacizi esențiali, saponine - substanțe cu proprietăți antiseptice și de curățare.
Acest conținut bogat de nutrienți oferă plantei de aloe vera numeroase proprietăți terapeutice, antiinflamatorii, analgezice, antiseptice, antibacteriene, este adjuvant în ameliorarea mai multor afecțiuni, contribuie la scăderea glicemiei, calmează arsurile la stomac, grăbește vindecarea arsurilor, hidratează și detoxifică organismul, îndepărtează placa dentară, îngrijește pielea și întârzie apariția ridurilor.
Datorită conținutului ridicat de apă, aloe vera are efect puternic hidratant și este folosită în prăjituri, sucuri şi alte băuturi deopotrivă.
Rețete
Prăjitură cu aloe vera
Ingrediente: 3 ouă, 250 ml de iaurt, 100 ml ulei de măsline, coaja de la o lămâie, 60 ml suc de aloe vera, 1 plic de praf de copt, 500 g făină, 1 plic de zahăr vanilat, 150 g zahăr. Preparare: Se bat ouăle cu zahărul, se adaugă iaurtul, uleiul, sucul de aloe și coaja de lămâie; când acest amestec este omogen, se adaugă făina, praful de copt, zahărul vanilat, se amestecă bine, apoi se pune aluatul obținut într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt şi se pune la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru aproximativ 35 de minute; apoi se scoate din cuptor și se pune la răcit. Se servește tapetată cu zahăr pudră, cu fulgi de nucă sau de cocos.
Smoothie detoxifiant cu aloe vera
Ingrediente: 1 măr verde curățat și tăiat bucăți, 1 fir verde de apio, 1 cană de rucola proaspătă, 1 cană de suc de aloe vera cu miere, 1 cană de iaurt. Preparare: Se spală bine rucola și apio, apoi se pun toate ingredientele într-un blender și se mixează până se obține consistența dorită, apoi se poate servi.