Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Preparate cu dovlecei - aromă delicată şi aport nutriţional
Dovlecelul (cucurbita pepo) provine din America Centrală şi este utilizat în toate bucătăriile lumii. În România, ca în multe alte ţări, se găsesc mai multe soiuri de dovlecei, în pieţe şi magazine, printre care dovlecelul de vară, denumit zucchini. Nutriţioniştii spun că, indiferent de mărime, culoarea cojii sau a miezului, toate soiurile de dovlecei consumate au efecte benefice asupra organismului nostru.
Cele mai importante substanțe din compoziția dovleceilor sunt potasiul, fosforul şi manganul, dar regăsim şi vitaminele B1, B6, vitamina C, cuprul, magneziul, acidul folic, zincul, fierul, calciul, vitaminele A și K. Dovleceii conţin substanţe active atât în miez, cât şi în coajă, de aceea este bine să fie consumate împreună.
Dovleceii au puţine calorii şi un conţinut de peste 90% apă, când sunt proaspeţi. Sunt uşor de preparat şi de integrat în diverse reţete. Au o aromă delicată şi îi regăsim constant în bucătăria mediteraneeană, de exemplu.
Rețete
Chiftele de dovlecei cu brânză
Ingrediente: 2 dovlecei mari, 200 g brânză sărată, 3 ouă, 80 g pesmet sau făină, sare, piper, ulei, 1 legătură mărar. Opţional: ceapă verde tocată sau 1-2 căţei de usturoi. Preparare: Se spală dovleceii, se curăţă de coajă, se dau pe răzătoare şi se presară puţină sare. Într-un castron, se sparg ouăle, se pune brânza rasă în prealabil, mărarul (ceapa verde tocată mărunt sau usturoi) şi se adaugă puţin piper; se storc bine dovleceii şi se pun şi ei în castron, după care se amestecă totul cu furculiţa. Dacă este prea moale compoziţia, care trebuie să fie de consistenţa cărnii tocate, se adaugă puţin pesmet sau făină. Apoi, cu o lingură se modelează chiftelele, se trec prin pesmet sau făină şi se aşază pe o tavă; se încinge uleiul (cam de un deget) în tigaie şi se prăjesc la foc mediu; se întorc cu o spatulă pe partea cealaltă; când au devenit aurii se scot şi se aşază pe o tavă tapetată cu şervete de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.
Ciorbă de dovlecei à la grec
Ingrediente: 2 dovlecei mari, 1 morcov, 1 ceapă, 1 păstârnac, 1 rădăcină de ţelină mică, 2 ouă, 1 ceașcă de lapte, 1 lămâie, 1 legătură de mărar, 1 lingură de ulei, sare, piper. Preparare: Se rad dovleceii şi se pune puţină sare; apoi, se curăţă şi se rad celelalte legume, care se călesc 2 minute; se adaugă 2 l de apă, iar când aceasta fierbe se adaugă dovleceii; după 2-3 clocote, se lasă la răcit; într-un bol se bat ouăle, se adaugă laptele şi puţină zeamă din cea în care au fiert legumele; se mai adaugă, dacă este nevoie, sare şi piper, şi se pune în oala în care au fiert toate legumele; se acreşte cu zeamă de lămâie după gust și se adaugă mărarul tocat.