Nucșoara este un condiment delicat, cu gust răşinos şi dulceag, folosit în bucătăriile din întreaga lume pentru aroma sa plăcută. Specialiştii susţin că este un antioxidant puternic, cu efect antiinflamator
Preparate cu fulgi de drojdie inactivă
Drojdia inactivă, denumită şi parmezanul vegetarienilor, este cultivată special pentru a fi folosită ca produs alimentar. Are aromă de nucă sau brânză, în funcţie de gustul fiecăruia. Există două tipuri de drojdie nutritivă: fortificată - prin adăugare de vitamine și minerale în procesul de fabricație, și nefortificată - vitaminele și mineralele cresc în mod natural. Este un aliment versatil, ce poate fi consumat în orice dietă sau stil de alimentație. Se consumă ca atare, presărată peste salată, sau adăugată în diverse preparate: sosuri, omlete, tocănițe, chifteluțe etc.
Rețete
Sos din fulgi de drojdie
Ingrediente: 4 linguri de drojdie, 2 linguri de amidon de porumb, 1 linguriță turmeric, 1 vârf de sare, 2 gălbenușuri de ou, 1 cană de lapte. Preparare: Se pun fulgii de drojdie într-o cratiţă, se adaugă amidonul de porumb, sare, turmeric, gălbenușurile de ou și se amestecă bine; se adaugă laptele, se omogenizează compoziția şi se pune la foc mic; se amestecă continuu până se îngroașă sosul. Poate fi consumat cald sau rece.
Chiftele cu drojdie inactivă
Ingrediente: 1 kg carne tocată amestec, 3-4 cartofi curățați, 1 morcov, 1 ceapă, 5-6 căței de usturoi, 5 ouă, 6-7 linguri de drojdie inactivă, sare și piper după gust, pătrunjel și mărar tocat mărunt. Preparare: Cartofii se dau pe răzătoarea mică și se scurg de zeamă, la fel se procedează și cu morcovul; ceapa se taie fin, iar usturoiul se pisează sau se dă pe răzătoare. Într-un castron se amestecă carnea cu cartofii, morcovul, ceapa, usturoiul, ouăle, fulgii de drojdie inactivă, condimente și verdeața tocată mărunt. După ce compoziția s-a omogenizat, se modelează chiftelele și se prăjesc în ulei sau se coc în cuptor. Se pot servi calde sau reci, marinate sau cu diferite sosuri.