Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Preparate din carne de miel, sursă de grăsimi mononesaturate
Foarte bogată în proteine de înaltă calitate și diverse vitamine și minerale, carnea de miel poate fi o componentă excelentă a unei diete sănătoase. Este o sursă bogată de fier, fosfor, zinc, calciu, seleniu, potasiu, cupru, magneziu, vitaminele din grupul B (B1, B2, B6, B12), calciu, vitamina E, grăsimi mononesaturate, acizi grași omega 3, omega 6. Această carne este şi o sursă bogată de acid folic.
Deși carnea de miel are proprietăți benefice organismului uman, specialiștii recomandă evitarea consumului în exces. Un consum moderat ajută organismul în prevenirea anemiei, ajută la optimizarea funcției gustului și a celulei olfactive, întărește sistemul imunitar etc.
Asocierea cu legume este cea mai indicată modalitate de a consuma carnea de miel, pe când cea cu pâine sau cu mămăligă îngreunează procesul digestiv. Se recomandă ca după o masă cu preparate din carne de miel să se mănânce ananas și kiwi, deoarece acestea au anumite enzime care uşurează digestia.
Rețete
Tocăniţă de miel cu cartofi
Ingrediente: 500-700 g carne de miel fragedă, 10 cartofi, 3 cepe mari, sare, piper după gust, 1 linguriță boia dulce, 1 lingură de piper. Preparare: Se spală carnea și se taie bucăți mai mici; se opărește cu apă clocotită, se scurge de apă și se dă deoparte. Ceapa se curăță și se taie mărunt, apoi se pune într-o cratiță la călit pentru 3-4 minute; se adaugă boia și se amestecă, după care se adaugă bucățile de carne; se condimentează cu sare și piper; se pune apă călduță până se acoperă carnea și se lasă să fiarbă înăbușit aproximativ o oră, la foc potrivit. Când carnea este aproape gata, se adaugă cartofii curățați în prealabil și tăiați felii mari; se mai condimentează puțin și se lasă la fiert înăbușit, la foc mic, aproximativ 35 de minute, iar la final se poate adăuga un cățel de usturoi pisat. Se servește cu salată sau murături.
Friptură de miel în stil italian
Ingrediente: 1 pulpă de miel cu os, 14 fileuri de anșoa, 5 căței de usturoi, 4-5 crenguțe de rozmarin proaspăt, 4 linguri de ulei de măsline, sucul de la o lămâie, 1 pahar de vin alb sec, sare și piper după gust. Preparare: Se spală pulpa și se curăță de excesul de grăsime și pieliță, apoi se șterge cu un prosop de bucătărie și se porționează. Cățeii de usturoi se curăță și se taie în patru, apoi se înțeapă cu un cuțit pulpa de miel în 12-14 locuri și se introduce în fiecare înțepătură câte o bucată de usturoi înfășurată într-un fileu de anșoa și o crenguță de rozmarin. Se sărează și piperează pulpa, se stropește cu ulei de măsline și suc de lămâie, apoi se înfășoară într-o folie alimentară și se dă la rece pentru câteva ore; se stropește tava cu baiţ pentru carne de miel şi se toarnă paharul de vin şi se introduce pulpa la cuptor pentru două ore, stropind-o din când în când cu sucul din tavă, până se rumenește și se pătrunde bine. Se poate consuma cu diverse soteuri de legume sau salate.