Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Preparate gustoase din carne de ied
De obicei în perioada pascală, se consumă carnea de miel, dar o alternativă la aceasta poate fi carnea de ied. Este mai săracă în grăsimi, chiar și decât puiul, deoarece iedul nu asimilează grăsimea în mușchi, ci în exterior, şi poate fi îndepărtată cu ușurință. De altfel, doar 36% din grăsime este saturată, restul este grăsime mono și polinesaturată, care este mai sănătoasă. Carnea de ied este bogată în proteine de înaltă calitate, conține toți cei opt aminoacizi esențiali, minerale, vitamine din grupul B, zinc și fier. De asemenea, este una din cele mai bune surse de acid linoleic. Medicii recomandă carnea de ied în mod special cardiacilor. Carnea de ied nu are miros, precum cea de miel sau oaie, şi se gătește cel mai bine la cuptor, la temperaturi scăzute.
Rețete
Ruladă din pulpe de ied
Ingrediente: 1 pulpă de ied dezosată și spălată, 2 legături de usturoi verde, 2 legături de ceapă verde, o mână de spanac, 100 g brânză, 2 ouă, 100 ml vin alb sec, sare, piper, ulei. Preparare: Se bate ușor carnea acoperită cu o folie de plastic ca să nu i se distrugă fibra, apoi se dă cu sare și piper. Separat, se sotează spanacul, usturoiul și ceapa verde, se lasă la răcit, apoi se încorporează ouăle și brânza şi se potrivește de sare și piper. Se omogenizează bine compoziția, după care se întinde peste pulpă, se rulează cu grijă, se leagă cu ață și se unge cu ulei; se toarnă puțin ulei și vin într-o tavă, se așază carnea și se dă la cuptor, unde se ţine până se rumenește frumos. Din când în când se stropește cu sosul format în tavă. Se servește după ce s-a răcorit puțin, cu garnitură după gust.
Tocană de ied la cuptor cu sos şi mămăliguţă
Ingrediente: 1-1,5 kg carne de ied, 2-3 cepe verzi, 2-3 fire de usturoi verde, 2 morcovi, 2 ardei grași, 3-4 roșii, 3 cartofi potriviți, sare, piper, paprica dulce sau iute, 100 ml ulei vegetal sau de floarea-soarelui, condimente (cimbru, mărar, pătrunjel, oregano), 2 linguri de făină. Preparare: Carnea se dă prin făină, apoi se rumenește în uleiul încins. Se scoate din cratiță, se pun la rumenit legumele tăiate toate mărunt, după care se adaugă paprica, sare, piper și condimentele; se adaugă, apoi, carnea rumenită, se amestecă ușor, se lasă să dea un clocot pe aragaz la foc mic, după care se acoperă cratița cu capac și se dă la cuptor, la foc potrivit, timp de 1 h-1,30 h. Sosul se îngroașă singur, de la făina ce a fost pe carne și de la cartofi. Se servește caldă, cu mămăliguță.