Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Preparate gustoase din carne de mânzat

Preparate gustoase din carne de mânzat

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 19 August 2024

Carnea de mânzat se distinge de alte tipuri de carne roșie printr-un nivel caloric scăzut şi un conținut ridicat de proteine de înaltă calitate (carnitină, alanină, vitaminele D, B3, A, B6, B12, fier, potasiu, magneziu, zinc, seleniu, fosfor, sarcozină). Totodată, carnea de mânzat conține, ca şi plantele, o serie de substanțe bioactive și antioxidanți care pot contribui la sănătatea organismului. Consumată cu moderație, această carne acţionează benefic asupra mușchilor și previne anemia.

Rețete

Friptură de mânzat la cuptor

 Ingrediente: 1 kg carne de mânzat, sare și piper după gust, 100 ml ulei, 100 g unt, o crenguță de rozmarin, 6-7 căței de usturoi. Preparare: Se curăță bucățile de carne de pieliță și se șterge surplusul de apă cu un prosop de bucătărie; se ung cu ulei și se presară sare și piper, după care se lasă la odihnit 15-20 de minute. Într-o tigaie în care s-a încins uleiul, se pun bucățile de carne și se prăjesc câte 3-4 minute pe fiecare parte; se adaugă untul, crenguța de rozmarin, usturoiul tocat mărunt; se acoperă tigaia și se dă la cuptor, pentru 25 de minute la 180 de grade. Se poate servi ca atare sau cu diverse garnituri.

Gulaş din carne de mânzat cu găluşte

Ingrediente: 500 g carne de mânzat, 2 cepe roșii mari tocate julien, 1 ardei gras roșu tăiat feliuțe, 1 lingură de boia dulce, 3 roșii decojite tocate mărunt, 2 linguri pastă de tomate, 6-7 căței de usturoi, 15 ml smântână de gătit, 2 linguri de ulei, sare și piper după gust. Pentru găluște: 2 ouă, 2 linguri de ulei, 1 linguriță de unt, 100 ml apă, 200 g făină, un praf de sare. Preparare: Într-o cratiță potrivită, se pune ceapa la călit în ulei până se înmoaie, se adaugă carnea de mânzat tăiată cubulețe și se lasă să se rumenească puțin; se adaugă sare, piper, boiaua de ardei și se stinge cu două căni de apă; se adaugă apoi ardeiul gras, usturoiul tocat și roșiile, după care se pune capacul și se lasă să fiarbă la foc mic 50 de minute, amestecând din când în când, timp în care ne ocupăm de găluște. Se bat două ouă cu sare și unt, se adaugă 100 ml apă, uleiul și apoi făina; se omogenizează bine compoziția, după care se formează găluște cu lingura sau cu forma și se pun la fiert într-o oală cu apă fierbinte; se lasă să dea câteva clocote, după care se scot și se pun în gulaș pentru a absorbi sosul.

 

Citeşte mai multe despre:   Rețete