Ce au în comun broccoli, fasolea ochi-negru, citricele și ceaiul verde? Pe lângă faptul că sunt sugestii alimentare ale specialiștilor în nutriție de la renumita Universitate Harvard, aceste roade sunt excelente opțiuni pentru creștinii ortodocși care țin post. Bogate în fitonutrienți, fibre, minerale și vitamine, includerea acestora în dietă poate avea beneficii importante: întrețin starea de sănătate, îmbunătățesc calitatea vieții și pot chiar contribui la longevitate.
Preparate rapide şi gustoase cu nucşoară
Nucșoara este un condiment delicat, cu gust răşinos şi dulceag, folosit în bucătăriile din întreaga lume pentru aroma sa plăcută. Specialiştii susţin că este un antioxidant puternic, cu efect antiinflamator şi antibacterian. Nucşoara este comercializată sub formă de semințe întregi, dar cel mai adesea măcinată și este folosită în deserturi, sosuri, mâncăruri, dar și în băuturi, precum vinul fiert și ceaiuri.
Rețete
Spanakopita
Ingrediente: 2 cepe mari tocate mărunt, 2 linguri ulei de măsline, 500 g spanac opărit, un vârf de cuțit de nucșoară, 250 g feta sfărâmată, 3 ouă, 200 ml smântână, 1 pachet foi de plăcintă, 1 ceașcă de ulei, piper măcinat. Preparare: Într-o tigaie, se pune ceapa la călit în ulei de măsline pentru câteva minute, apoi se dă deoparte să se răcească. Într-un bol, se amestecă spanacul bine stors, nucșoara, feta, ouăle, smântâna și piperul; se adaugă ceapa călită și se amestecă bine compoziția. Într-o tavă de cuptor, tapetată cu hârtie de copt, se pune prima foaie de plăcintă şi se unge cu ulei, apoi se mai adaugă jumătate din foi, unse cu ulei fiecare, după care se pune compoziția de spanac; se adaugă și celelalte foi, unse cu ulei. Se întinde deasupra un ou bătut cu smântână și se pune la cuptor pentru 50-60 de minute, la 150° C. Se lasă să se răcească înainte de a se felia.
Lapte prăjit
Ingrediente: ½ cană de zahăr, ½ cană de amidon, ¼ linguriță nucșoară, 3 căni de lapte, 1 lingură unt, 3 ouă, coaja de la o lămâie, ¾ pesmet, ulei pentru prăjit, 100 g zahăr pudră, un praf de sare, zahăr vanilinat. Preparare: Se amestecă zahărul cu amidonul, vanilia, sarea și nucșoara și se încorporează laptele; se pune vasul pe foc și se amestecă până se îngroașă; se adaugă untul și coaja de lămâie, iar după ce s-a răcit complet se dă la frigider pentru două ore. Se obține o pastă cu textură gelatinoasă, care se taie în bucăți potrivite. Se trec bucățile prin ou și pesmet și se prăjesc în uleiul încins până când devin aurii și crocante. Se scot pe prosoape de hârtie pentru a se scurge excesul de ulei, se presară zahăr pudră deasupra și se pot servi.