Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Preparate rapide şi gustoase cu ulei de rapiţă

Preparate rapide şi gustoase cu ulei de rapiţă

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 02 Decembrie 2024

Uleiul de rapiță obținut prin presare la rece este bogat în acizi grași omega 3, omega 6, vitaminele E, A, B1, B2, C, K, acid alpha-linoleic. Are cel mai scăzut conținut de grăsimi saturate, ceea ce îl introduce în categoria celor mai bune uleiuri pentru gătit.

Uleiul de rapiță este un aliment versatil, se poate consuma ca atare sau adăugat în salate, orez fiert, paste, sparanghel, legume coapte, sosuri și chiar deserturi. Este un ulei ideal pentru prăjit, deoarece are un indice termic ridicat şi astfel poate fi folosit la temperatura de 180 grade fără a-şi pierde calitățile nutri­ționale.

Rețete

Supă de praz cu cartofi şi ulei de rapiţă

Ingrediente: 2 cepe potrivite tocate mărunt, 2-3 cartofi curățați și tăiați cuburi, 100 g rădăcină de pătrunjel tocat, 2 tulpini de praz de mărime potrivită tocate rondele, 50 ml ulei de rapiță, 1 l apă/supă de legume, cimbru, sare şi piper după gust. Preparare: Într-o oală se pune uleiul la încins, se adaugă ceapa, pătrunjelul și cartofii și se lasă 2-3 minute să se călească la foc mic; se adaugă prazul și se mai lasă încă 5 minute, după care se pun sare, apă sau supă de legume și se lasă să fiarbă la foc potrivit aproximativ 15 minute; se toarnă apoi într-un blender jumătate din cantitatea de supă, se pasează bine şi se adaugă în restul supei. Se asezonează cu sare, cimbru, piper și se poate servi.

Spaghete cu sos de tofu şi ulei de rapiţă

Ingrediente: 300 g spaghete fierte, 50 ml ulei de rapiță, 1 ceapă albă mare tăiată mărunt, 3 căței de usturoi, 200 g brânză tofu afumată şi dată pe răzătoare, 250 ml smântână de soia, 50 g spanac proaspăt sau congelat, sare și piper după gust. Preparare: Într-o cratiță se pune uleiul de rapiță la încins, se adaugă usturoiul pisat şi ceapa și se călesc aproximativ două minute; se adaugă tofu și spanacul și se mai călesc încă 5 minute la foc mediu; apoi se pune smântâna de soia, se condimentează cu sare și piper, iar la final se adaugă pastele fierte în prealabil. Se amestecă pastele cu sosul de tofu și se poate servi. 

 

Citeşte mai multe despre:   Rețete  -   Rețete de post