Se știe faptul că, pe lângă efectele benefice, orice medicament are și efecte adverse. Invitat la Medica TV să vorbească despre cauzele bolilor oncologice diagnosticate tot mai frecvent în cazul tinerilor,
Preparate rapide şi gustoase cu ulei de rapiţă
Uleiul de rapiță obținut prin presare la rece este bogat în acizi grași omega 3, omega 6, vitaminele E, A, B1, B2, C, K, acid alpha-linoleic. Are cel mai scăzut conținut de grăsimi saturate, ceea ce îl introduce în categoria celor mai bune uleiuri pentru gătit.
Uleiul de rapiță este un aliment versatil, se poate consuma ca atare sau adăugat în salate, orez fiert, paste, sparanghel, legume coapte, sosuri și chiar deserturi. Este un ulei ideal pentru prăjit, deoarece are un indice termic ridicat şi astfel poate fi folosit la temperatura de 180 grade fără a-şi pierde calitățile nutriționale.
Rețete
Supă de praz cu cartofi şi ulei de rapiţă
Ingrediente: 2 cepe potrivite tocate mărunt, 2-3 cartofi curățați și tăiați cuburi, 100 g rădăcină de pătrunjel tocat, 2 tulpini de praz de mărime potrivită tocate rondele, 50 ml ulei de rapiță, 1 l apă/supă de legume, cimbru, sare şi piper după gust. Preparare: Într-o oală se pune uleiul la încins, se adaugă ceapa, pătrunjelul și cartofii și se lasă 2-3 minute să se călească la foc mic; se adaugă prazul și se mai lasă încă 5 minute, după care se pun sare, apă sau supă de legume și se lasă să fiarbă la foc potrivit aproximativ 15 minute; se toarnă apoi într-un blender jumătate din cantitatea de supă, se pasează bine şi se adaugă în restul supei. Se asezonează cu sare, cimbru, piper și se poate servi.
Spaghete cu sos de tofu şi ulei de rapiţă
Ingrediente: 300 g spaghete fierte, 50 ml ulei de rapiță, 1 ceapă albă mare tăiată mărunt, 3 căței de usturoi, 200 g brânză tofu afumată şi dată pe răzătoare, 250 ml smântână de soia, 50 g spanac proaspăt sau congelat, sare și piper după gust. Preparare: Într-o cratiță se pune uleiul de rapiță la încins, se adaugă usturoiul pisat şi ceapa și se călesc aproximativ două minute; se adaugă tofu și spanacul și se mai călesc încă 5 minute la foc mediu; apoi se pune smântâna de soia, se condimentează cu sare și piper, iar la final se adaugă pastele fierte în prealabil. Se amestecă pastele cu sosul de tofu și se poate servi.