Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Preparate savuroase şi hrănitoare cu mozzarella
Mozzarella este o brânză proaspătă, cu textură moale, originară din Italia. Rețeta tradițională presupune folosirea laptelui de bivoliță, dar mulți producători, din diferite țări, folosesc şi lapte de vacă. Este un aliment esențial în dieta oricui dorește să mănânce alimente sănătoase și cu mai puține calorii. Cu toate acestea, o caracteristică-cheie a brânzei mozzarella o constituie cantitatea mare de vitamine și minerale. S-a dovedit științific că o dietă care include mozzarella poate avea următoarele efecte: stabilizează tensiunea arterială, întărește scheletul osos, previne artrita și bolile similare, consolidează sistemele imunitar şi nervos, ajută la eliminarea durerilor de cap.
Rețete
Vinete cu ton şi mozzarella la cuptor
Ingrediente: 1 vânătă potrivită, 200 g ton bucăți în ulei de măsline, 200 g pastă de roșii, 1 cățel de usturoi, 3-4 frunze de busuioc verde, 150 g mozzarella, 2 linguri parmezan ras, 4 roșii cherry galbene, sare, piper şi oregano după gust. Preparare: Se spală vânăta, se șterge cu un șervețel, se taie capetele, apoi se taie felii potrivite. Se încinge o tigaie grill, se rumenesc feliile de vinete pe ambele părți, apoi se scot pe un platou. Într-o cratiță se pune pasta, se adaugă usturoiul curățat și pisat, busuiocul tocat mărunt, sare, piper și puțin oregano uscat, apoi se pune cratița la foc mic. Se lasă să fiarbă sosul 5 minute şi se dă deoparte. Se pregătește un vas de cuptor, se tapetează cu hârtie de copt, apoi se așază un strat de vinete, jumătate din sosul de roșii și se întinde uniform. Se desface tonul, se scurge de zeamă, apoi se pune din loc în loc peste stratul de vinete; se presară parmezanul ras, iarăși un strat de vinete și se unge cu restul de sos. Mozzarella se dă prin răzătoarea mare și se presară deasupra, roșiile se taie pe jumătate, se așază din loc în loc, apoi se introduce preparatul în cuptorul încins la 180 de grade, circa 20 de minute, până se rumenește deasupra. Când este gata, se scoate din cuptor, se lasă puțin să se răcească, apoi se poate servi.
Piept de curcan la tigaie cu sos de vin alb, mozzarella şi piersici
Ingrediente: 500 g piept de curcan tăiat felii, 4 felii de bacon tăiat, 2 linguri ulei de măsline, 2 crenguțe de rozmarin proaspăt, coaja de la o lămâie, sare, piper, 3 linguri de făină, 1 pahar de vin alb sec, 1 cană de supă de pui sau de legume, 2 piersici fără sâmburi şi feliate, 1 lingură de miere, 200 g mozzarella, busuioc proaspăt. Preparare: Se încălzește cuptorul la 200 grade Celsius, se presară carnea cu sare, piper, rozmarin, coajă de lămâie, ulei și făină, având grijă să fie acoperite complet de făină. Se încălzește o tigaie, se pune puțin ulei și se prăjește baconul până devine crocant, apoi se dă deoparte, după care se mai toarnă puțin ulei și se prăjesc bucățile de carne timp de 4-5 minute; se reduce focul și se adaugă vinul și supa și se mai gătește încă 10-15 minute; se pun baconul împreună cu mozzarella ruptă bucăți și feliile de piersici, se stropesc piersicile cu miere, se transferă tigaia în cuptor şi se lasă 5 minute, până când se topește mozzarella, iar piersicile sunt ușor caramelizate. Se presară busuiocul și se servește imediat.