Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Preparate simple şi gustoase cu creveţi
Creveții sunt crustacee mici, cu corp segmentat, exoschelet dur și coadă bifurcată. Au o culoare variată, de obicei translucidă şi albă, și devin roz sau portocalii când sunt gătiți. Se găsesc în diverse tipuri de ape şi există multe specii cu dimensiuni, culori și arome diferite. Creveţii cu picioare albe și cei tigru sunt cei mai consumaţi. Pot fi preparaţi la grătar, fierţi, sotaţi sau prăjiţi şi se regăsesc în numeroase reţete ale bucătăriilor din întreaga lume.
Rețete
Creveţi cu usturoi
Ingrediente: 500 g creveți curăţaţi și decorticaţi; 4 căței de usturoi tăiaţi mărunt; 120 ml ulei de măsline; 60 ml suc de lămâie; 1 legătură pătrunjel tocat; sare și piper după gust.
Preparare: Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare, la foc mediu; se adaugă usturoiul mărunțit și se căleşte până devine aromat și ușor auriu; se pun creveții în tigaie și se gătesc 2-3 minute pe fiecare parte, până când se rumenesc și devin opaci. Se stinge focul și se toarnă sucul de lămâie peste creveți, apoi se condimentează cu sare și piper negru, după care se presară pătrunjelul tocat și se amestecă ușor. Se servește ca atare sau alături de o garnitură de orez sau legume proaspete.
Creveți cu sos alb
Ingrediente: 300 g creveți; 3 căței de usturoi tăiaţi mărunt; 1 ceapă mică tăiată mărunt; 25 g unt; 200 ml smântână de gătit; 50 g parmezan; 50 ml vin alb sec; 100 g baby spanac; 1 linguriță oregano uscat; 4-5 frunze busuioc proaspăt. Preparare: Se pune untul la topit într-o tigaie mare; se adaugă usturoiul tocat și se căleşte puţin; se pun creveții şi se lasă 2 minute pe fiecare parte, după care se scot pe o farfurie. În untul rămas în tigaie se căleşte ceapa 2-3 minute, se toarnă vinul alb și se amestecă. Se adaugă, apoi, smântâna, se asezonează cu puțin piper şi se adaugă spanacul; se amestecă 2-3 minute până când se înmoaie frunzele, după care se pun creveţii, se rade deasupra parmezan şi se amestecă. La final se pun oregano uscat și frunzele de busuioc mărunțite. Se pot servi creveţii cu pâine prăjită, paste, orez sau cușcuș.