Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Preparate simple şi gustoase cu creveţi

Preparate simple şi gustoase cu creveţi

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 15 Iulie 2024

Creveții sunt crustacee mici, cu corp segmentat, exoschelet dur și coadă bifurcată. Au o culoare variată, de obicei translucidă şi albă, și devin roz sau portocalii când sunt gătiți. Se găsesc în diverse tipuri de ape şi există multe specii cu dimensiuni, culori și arome diferite. Creveţii cu picioare albe și cei tigru sunt cei mai consumaţi. Pot fi preparaţi la grătar, fierţi, sotaţi sau prăjiţi şi se regăsesc în numeroase reţete ale bucătăriilor din întreaga lume.

Rețete

Creveţi cu usturoi

Ingrediente: 500 g creveți curăţaţi și decorticaţi; 4 căței de usturoi tăiaţi mărunt; 120 ml ulei de măsline; 60 ml suc de lămâie; 1 legătură pătrunjel tocat; sare și piper după gust.
Preparare: Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare, la foc mediu; se adaugă usturoiul mărun­țit și se căleşte până devine aromat și ușor auriu; se pun creveții în tigaie și se gătesc 2-3 minute pe fiecare parte, până când se rumenesc și devin opaci. Se stinge focul și se toarnă sucul de lămâie peste creveți, apoi se condimentează cu sare și piper negru, după care se presară pătrunjelul tocat și se amestecă ușor. Se servește ca atare sau alături de o garnitură de orez sau legume proaspete.

Creveți cu sos alb

Ingrediente: 300 g creveți; 3 căței de usturoi tăiaţi mărunt; 1 ceapă mică tăiată mărunt; 25 g unt; 200 ml smântână de gătit; 50 g parmezan; 50 ml vin alb sec; 100 g baby spanac; 1 linguriță oregano uscat; 4-5 frunze busuioc proaspăt. Preparare: Se pune untul la topit într-o tigaie mare; se adaugă usturoiul tocat și se căleşte puţin; se pun creveții şi se lasă 2 minute pe fiecare parte, după care se scot pe o farfurie. În untul rămas în tigaie se căleşte ceapa 2-3 minute, se toarnă vinul alb și se amestecă. Se adaugă, apoi, smântâna, se asezonează cu puțin piper şi se adaugă spanacul; se amestecă 2-3 minute până când se înmoaie frunzele, după care se pun creveţii, se rade deasupra parmezan şi se amestecă. La final se pun oregano uscat și frunzele de busuioc mărunțite. Se pot servi creveţii cu pâine prăjită, paste, orez sau cușcuș.

Citeşte mai multe despre:   Rețete