Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Preparate simple şi rapide cu brusture
Brusturele este o plantă înrudită cu floarea-soarelui și margaretele, fiind folosită de secole atât ca aliment, cât și ca medicament. Este cunoscut pentru aroma sa de nucă, dar și pentru numeroasele beneficii pentru sănătatea organismului uman, având proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antibacteriene, antifungice. Brusturele poate fi consumat în mai multe moduri: gătit, ca atare, adăugat în salate, supe, tocane, dar şi în sucuri, smoothiuri etc.
REȚETE
Salată de paste cu brusture şi muguri de pin
Ingrediente: 500 g paste spiralate, 5 linguri muguri de pin, 6 tije de brusture curățate, 4-5 linguri ulei de măsline, 6 linguri tofu ras pe răzătoare, sare și piper după gust. Preparare: Se pun pastele la fiert cu apă și o lingură de sare și se fierb al dente. Între timp, se pun mugurii de pin la prăjit într-o tigaie antiaderentă, până se obține o culoare aurie și devin crocanți; se pun în blender tijele de brusture spălate și curățate în prealabil, se adaugă uleiul de măsline, 2 linguri muguri de pin, 3 linguri tofu și se mixează până devine totul o pastă; se asezonează cu sare și piper și se pune într-un bol în care se adaugă pastele; se amestecă şi se lasă 15 minute să se întrepătrundă aromele, după care se poate servi.
Ciorbă de varză cu frunze de brusture
Ingrediente: O varză potrivită tocată fideluțe, 2-3 morcovi tăiați cuburi, o ceapă albă tăiată mărunt, o crenguță de cimbru, 5-6 frunze de brusture spălate și tăiate, o linguriță boia de ardei dulce, 3 linguri bulion, 1 frunză de dafin, 3 linguri ulei de floarea-soarelui presat la rece, sare și piper după gust. Preparare: Se pun 5-6 l de apă la fiert într-o oală, iar când ajunge la punctul de fierbere se adaugă legumele tocate; se lasă să dea câteva clocote, apoi se adaugă varza tăiată fideluțe și se lasă să fiarbă 10 minute la foc mic; se presară sare și piper după gust, boia de ardei, bulion, frunza de dafin și frunzele de brusture și se mai lasă să fiarbă 15 minute, după care se adaugă crenguța de cimbru, uleiul presat la rece și se dă deoparte. Se servește cu pătrunjel proaspăt tocat.