Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Proprietățile vindecătoare ale ciulinilor de baltă
Cornaci sau Ciulinul de baltă (Trapa natans) este o specie plutitoare, întâlnită în flora spontană a apelor dulci, nativă pentru un teritoriu vast din Europa, până la marginile estice ale Asiei. La noi, cornacii pot fi întâlniți pe numeroasele canale ale Deltei, unde condițiile sunt excelente pentru creșterea acestei plante. Fructele lor sunt duse de apă până la mare, de unde sunt împrăștiate de valuri de-a lungul întregului litoral. În ciuda unui mit existent, cornacii nu sunt fructele algelor marine.
Miezul acestui fruct este bogat în proteine, grăsimi vegetale, zaharuri, vitaminele B1, B2, C, calciu, fosfor și fier. În unele regiuni ale globului, cornacii sunt considerați ca având proprietăți vindecătoare. Sunt utilizați mai ales pentru tratarea alcoolismului, dar și pentru ameliorarea simptomelor de febră. Specialiștii spun că, în terapii de urgență, fructele de cornaci pot acționa ca un adevărat antivenin, fiind folosite în cazul mușcăturilor de șerpi și de păianjen. Mai pot fi folosite și în tratamente antirabice și antidiareice.
Partea comestibilă este miezul alb din interior. Se poate mânca crud sau gătit asemeni castanelor sau cartofilor. Miezul cornacilor, alb și cărnos, are o aromă ușor dulceagă, care amintește de cea a alunelor sau castanelor. Pot fi mâncați cruzi, copți, fierți sau prăjiți, se pot conserva pentru perioade mai mari de timp în miere sau pot fi măcinați pentru a se obține o făină ce poate fi folosită la prepararea unor lipii, fiertură pasată, asemănător cu piureul de cartofi.
Rețete:
Supă-cremă de cornaci
Ingrediente: 500 g sâmburi de ciulini de baltă decojiți, 2 linguri de făină, 1 ou, 50 g unt, 200 ml smântână lichidă,100 ml vin alb dulce, 40 g zahăr, sare.
Mod de preparare: se pun sâmburii de ciulin la fiert până se înmoaie, apoi se zdrobesc prin presa pentru cartofi; se pun într-o cratiță, se adaugă unt și se sotează 2-3 minute, se presară făina, se mai amestecă până se omogenizează, apoi se diluează cu vin și un pahar cu apă; se adaugă zahăr și se îngroașă cu smântâna lichidă amestecată cu ou. Se asezonează cu scorțișoară măcinată.
Prăjitură cu ciocolată și cornaci
Ingrediente: 500 ml lapte, 400 g sâmburi de ciulini decojiți, 200 g migdale prăjite și tocate mărunt, 150 g ciocolată amăruie tocată în bucăți, 150 g unt, 100 g zahăr, 5 ouă (separat albușul de gălbenuș), zahăr pudră.
Mod de preparare: se pune laptele într-o oală la încălzit pe foc mediu; când aproape dă în clocot se adaugă sâmburii de ciulin, se acoperă vasul și se lasă așa timp de 30 minute; se scot și se toacă mărunt și se pun într-un bol cu ciocolata și migdalele; se încinge cuptorul la 180 de grade, se tapetează o formă rotundă cu hârtie de copt și se unge cu unt, restul de unt se bate cu 50 g de zahăr; se adaugă gălbenușurile pe rând, apoi se adaugă amestecul cu miez de ciulin și ciocolată și se amestecă bine; albușurile se bat spumă, se adaugă treptat cele 50 de g de zahăr rămase; se încorporează cu grijă în amestecul pregătit anterior; se toarnă aluatul în tavă și se coace la cuptor 40-50 de minute la temperatura de 150 C.
Se servește rece, pudrată cu zahăr sau se pune frișcă.