Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Prunele, surse naturale de minerale și vitamine
Este vremea prunelor, prin urmare să profităm din plin de acestea, întrucât ajută la tratarea multor afecțiuni grave, printre care diabetul, anemia sau constipația. Specialiștii susțin că prunele sunt printre cele mai importante surse naturale de vitamine și minerale. Coaja acestora conține unul dintre cei mai puternici antioxidanți din natură, și anume resveratrol, substanță care dă și culoarea mov a acestui fruct, substanță ce se găsește și în struguri negri, afine, fructe de pădure.
Antioxidanții au roluri multiple, de la dezintoxicarea organismului la menținerea tinereții, protecției cerebrale și cardiovasculare, dar și la reducerea stresului oxidativ. Prunele proaspete au acțiune de reglare a glicemiei, fiind una dintre cele mai importante surse naturale de prevenție a diabetului, prin stimularea metabolismului glucidic. În acest caz, se vor consuma doar fructele proaspete, nu și cele uscate, care au concentrații ridicate de glucide.
Deși nu sunt bogate în fier, prunele combat anemia prin concentrația mare de vitamina C cu rol în menținerea sănătății țesuturilor și elasticitatea pielii. Mai mult, vitamina C contribuie la absorbția fierului în organism, deci este un bun aliat în lupta cu anemiile feriprive.
Prunele sunt surse foarte bogate în bor organic, substanță ce joacă un rol crucial în asimilarea calciului și consolidarea sistemului osos. Prunele proaspete previn osteoporoza și deficitul de hormoni feminini, care în timp duc la pierderea masei osoase.
Atât pruna proaspătă, cât şi cea uscată conţin doi fitonutrienţi unici, denumiţi neoclorogenic şi acid clorogenic, care au calităţi antioxidante puternice, distrugând radicalii liberi care atacă celulele umane. De asemenea, fenolii, alţi compuşi benefici din prune, protejează stratul natural de grăsimi care compun neuronii creierului uman.
Prunele se consumă ca atare și se pot face cure de 7-10 zile pentru tratarea afecțiunilor, consumând 8-10 prune zilnic dimineața pe stomacul gol. În rest, se pot consuma ca masă separată, de 3-4 ori pe săptămână.
Rețetă:
Prăjitură de prune cu amaretto
Ingrediente: 500 g prune, tăiate sferturi; 4 linguri de amaretto; 110 g făină; 1 ou; 300 ml lapte; 1 vârf cuţit sare; 1 linguriţă extract de vanilie; 1 linguriţă zahăr pudră.
Mod de preparare: Se taie prunele în sferturi și se scot sâmburii, se pun într-un vas și se toarnă deasupra alcoolul; se lasă 30 de minute pentru ca lichidul să pătrundă în prune; între timp, într-un bol se amestecă făina, sarea, oul, laptele, vanilia și zahărul până se obține un aluat omogen; se ia o formă în care se pune foaie de copt; apoi se pune un strat de prune scurse în prealabil de alcool, peste care se toarnă un strat de aluat; se bagă budinca la cuptor la temperatura de 200 grade C, timp de 25 minute; apoi se scoate din cuptor și din formă și se pudrează.