Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Răspundem cititorilor: Apele sulfuroase şi cura de crudităţi, esenţiale în tratamentul neurasteniei
Sanda C., Oradea: „Am 45 de ani şi am fost diagnosticată, de curând, cu neurastenie. Ce pot face pentru a scăpa de această stare?“
Prof. Constantin Milică: Regimul de viaţă impune, mai întâi, o activitate ordonată, cu respectarea orelor de muncă, odihnă şi somn. În plus, se vor elimina cauzele care au declanşat şi întreţinut boala, respectiv stările de surescitare nervoasă, şocuri legate de inactivitatea profesională (şomaj), neînţelegeri cu vecinii şi colegii de serviciu, necazuri familiare, stres permanentizat, surmenaj fizic, stări depresive, muncă intelectuală până seara târziu, dormitul într-o încăpere supraîncălzită, cu pijama prea groasă, aer viciat, lumină şi zgomote. Se va renunţa la consumul de barbiturice, care pot cauza nevroze cronice. În unele cazuri mai grave se impune schimbarea genului de muncă, a colectivului şi a locului de activitate zilnică. Relaxarea corpului se realizează prin băi generale (de trei ori pe săptămână), duş scoţian cu temperaturi alternative (calde şi reci), comprese cu oţet de mere amestecat cu hrean ras şi bitter suedez puse pe frunte, tâmple şi ceafă. Dimineaţa este eficient mersul desculţ, prin iarbă umedă (câte 3 minute pe zi de 3-4 ori pe săptămână), apoi o cură de aer curat, cu gimnastică respiratorie, plimbări zilnice, jogging, mers cu bicicleta şi practicarea unor sporturi adecvate vârstei. Înainte de culcare se face un masaj pe degetele de la mâini şi picioare (câte 5 minute în fiecare seară), pentru a alunga insomnia. În dormitor sunt benefice arome de uleiuri eterice naturale (rozmarin, lavandă, busuioc, anason). Persoanele nevrotice îşi vor umple ziua cu activităţi plăcute (pictură, sculptură, audiţii muzicale, confecţionarea de produse de artizanat, împletituri, broderii, grădinărit). În familie se va instala o atmosferă de calm, blândeţe şi bună înţelegere cu bolnavul. În nevroze cu somnolenţă şi depresii psihice sunt indicate staţiuni cu ape sulfuroase, Olăneşti, Govora, Călimăneşti, Căciulata, Borsec, Tuşnad, Covasna, Sovata, Voineasa, Stâna-de-Vale, Malnaş, Felix, Slănic-Moldova şi Vatra Dornei. Tratamentul se completează cu magnetodiaflux (excitaţii ritmice şi aritmice), electricitate statică prin băi sau duşuri, ionizări cu sulfat de magneziu şi clorură de calciu. Regimul alimentar recomandă, în general, o cură de dezintoxicare cu crudităţi şi sucuri naturale, care conţin alimente bogate în vitamine şi oligoelemente. Urmează o perioadă cu consum de alimente dovedite a avea efecte terapeutice: lapte cu fulgi de ovăz sau cu grâu germinat, iaurt, salată, spanac, pătrunjel, usturoi, ceapă tocată cu miere, dovleac, caise, mere, pere, gutui. Sunt interzise: mâncăruri grele, carne şi grăsimi animale, alcool, tutun, cafea, cacao. Mesele zilnice vor fi mai dese şi reduse în volum, iar seara se va evita o masă copioasă, bogată în alimente prea greu de digerat, luată chiar înainte de culcare.