Peste trei sferturi din cazurile de infecții recurente de tract urinar (ITU) sunt cauzate de bacteria Escherichia coli, care are o capacitate deosebită de a adera la pereții tractului urinar, ceea ce le face dificil
Recomandări sanitare pentru locuitorii din zonele inundate
Ministerul Sănătății (MS) din România a emis un set de recomandări pentru populația din zonele afectate de inundațiile din ultima perioadă, pentru a evita apariția și răspândirea unor infecții. Pentru mai multă siguranță, apa din rețea poate fi consumată doar după ce a fost fiartă, apoi lăsată să se răcească singură, fără a adăuga gheaţă, după cum se arată într-un comunicat de presă.
În zonele rurale, unde apa se consideră nepotabilă, MS recomandă să consumați doar apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanții autorităţilor publice. Este important, de asemenea, ca apa să fie depozitată în condiții de igienă, pentru a preveni contaminarea ei. În cazul în care apa pe care o aveți la dispoziție nu este potabilă, experții recomandă să nu fie folosită pentru consum, ci numai pentru curățenie și spălarea hainelor, în combinație cu detergenți.
În ceea ce privește siguranța alimentară, recomandarea este să vă spălați pe mâini cât mai des, la fel și ustensilele de bucătărie. Pentru prepararea alimentelor, spălarea ustensilelor de bucătărie și prepararea laptelui și hranei pentru bebeluși folosiți doar apă de care sunteți siguri din punct de vedere microbiologic.
Separaţi alimentele neprocesate de cele gătite, păstrați-le în recipiente închise, preparaţi alimentele corespunzător din punct de vedere termic și păstrați-le la o temperatură sigură, în condiții de refrigerare, dacă nu au fost consumate în totalitate după preparare, mai recomandă Ministerul Sănătății. (I. N.)