Peste trei sferturi din cazurile de infecții recurente de tract urinar (ITU) sunt cauzate de bacteria Escherichia coli, care are o capacitate deosebită de a adera la pereții tractului urinar, ceea ce le face dificil
Reţete de post
Orez cu legume
Ingrediente: 2 ceşti de orez spălat şi scurs de apă, 1 ceapă, 1 morcov, 1 ţelină, 1 ardei, o jumătate de dovlecel, o jumătate de vânătă, 1 legătură pătrunjel, 1 legătură mărar, sare, piper, 2 linguri ulei de măsline, usturoi, 1 legătură ceapă verde
Preparare
Orezul spălat se pune la fiert într-o oală cu apă în care se adaugă şi puţină sare. După ce orezul a fiert, se pune la cuptor pentru 10 minute, pentru a se evapora toată apa.
Ceapa se curăţă de foi, se taie fâşii. Ţelina şi morcovul se curăţă de coajă şi se taie în fâşii subţiri, lungi. Dovlecelul, vânăta şi ardeiul se spală de coajă şi se taie cubuleţe. Într-o tigaie cu ulei de măsline se căleşte usturoiul tăiat rondele şi ceapa verde. Se adaugă apoi legumele şi se amestecă cu sosul de ulei de măsline, ceapă verde şi usturoi, nu mai mult de 5 minute. Legumele nu se fierb, doar se călesc puţin. Se presară la sfârşit cu mărar şi pătrunjel tocat mărunt.
Pe farfurie se aşază mai întâi un strat generos de orez, apoi compoziţia de legume.
Orezul în bucătăriile lumii
Orezul este cultivat în zone calde şi cu umiditate suficientă. Sunt cunoscute în jur de 25 de specii de orez care duc la 40.000 de varietăţi, dar cea mai cunoscută şi care dă cea mai mare parte a orezului consumat este oryza sativa. O specie aparte este orezul brun sau orezul sălbatic, care este mai hrănitor dar necesită un timp îndelungat de fierbere. Bobul de orez diferă şi el, de la orezul cu bob rotund (folosit mai ales la deserturi) la orezul cu bob lung (utilizat la prepararea mâncărurilor chinezeşti).
Orezul se găteşte prin fierbere sau la aburi. Cea mai mare ţară cultivatoare şi consumatoare de orez este China.
În bucătăria arabă, orezul este ingredient pentru multe supe şi feluri de mâncare din peşte sau carne. Orezul este combinat cu lapte, miere sau iaurt la pregătirea deserturilor. Din orez se face şi pâine. Grecii consumă orezul cu spanac, un fel de reţetă de salată rece. Din orez se găteşte şi terci, care este consumat la micul dejun, dar şi în tratarea afecţiunilor stomacului.
În România, orezul este gătit cu carne, măsline, sau cu diverse legume - renumitul pilaf. Dar orezul se foloseşte şi la perişoare, sarmale, drob, dovlecei sau ardei umpluţi.