Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Reţete de post

Reţete de post

Data: 16 Martie 2009

Salată de mazăre cu nuci şi migdale

Ingrediente: 1 cutie de mazăre (500 g), 200 g migdale mărunţite, 3 fire de ceapă verde, 100 g nuci mărunţite, o jumătate de linguriţă de şofran pudră, puţină sare şi piper pentru gust

Preparare: Scurgeţi de apă mazărea din cutie. Ceapa verde o tăiaţi mărunt. Amestecaţi apoi mazărea cu migdalele şi nucile mărunţite, cu ceapa verde tăiată şi şofranul. Adăugaţi după gust un fir de sare şi piper.

Istoria boabei de mazăre

S-ar părea că numele de „mazăre“ provine din cuvântul tracic „mazala“ sau „mazela“ ori din cuvântul albanez „modhulje“. În secolele al XVII-lea şi al XVII-lea, mazărea se consuma mai ales în Anglia şi Franţa.

Vikingii consumau „ärtsoppa“, o mâncare pe bază de mazăre, care după convertirea populaţiei la creştinism a devenit o mâncare de post. Astăzi, această mâncare tradiţională este servită în zilele de vineri.

În India, de pildă, mazărea se foloseşte la pregătirea unor preparate tradiţionale, cum ar fi: „aloo matar“ (cartofi cu şofran şi mazăre) sau „matat paneer“ (brânză cu mazăre).

În Grecia, Turcia şi Cipru mazărea se consumă împreună cu friptură şi cartofi.

Britanicii consumă mazărea la plăcinte cu carne sau la preparate din peşte şi cartofi.

În unele ţări asiatice, boabele de mazăre sunt prăjite şi sărate şi consumate ca o gustare.

Salată Coleslaw

Ingrediente: o jumătate de varză medie roşie, o jumătate de varză medie albă, 3 morcovi, 1 ardei galben, 1 legătură ceapă verde, 2 linguri oţet, o jumătate de linguriţă zahăr, sare şi piper.

Preparare:

Varza se taie fâşii subţiri cu ajutorul unui cuţit (se poate folosi şi răzătoarea). După ce a fost tăiată, varza se amestecă cu puţină sare şi se lasă cam 20 de minute să pătrundă sarea şi să se înmoaie puţin. Apoi se scurge de sare.

Morcovii şi ardeiul galben se taie şi ei tot în fâşii foarte subţiri. Ceapa verde se taie rondele.

Se pregăteşte un sos de salată din piper, zahăr şi oţet. Acest sos se amestecă cu varza, morcovii şi ceapa verde.

Istoria verzei

Cuvântul „coleslaw“ vine din cuvântul nemţesc „koolsla“, unde „kool“ înseamnă varză, iar „sla“ - salată.

Supa de varză este foarte cunoscută în Europa Centrală şi de Est. În Franţa, din varză se prepară o supă cu multă zeamă sau varza se consumă cu alte legume şi şuncă. Varza se mai utilizează şi la prepararea de budincă. La noi, varza este consumată murată la salate sau la sarmale, fie ele de post sau cu carne.

În Irlanda, „colcannon“ este o mâncare tradiţională pregătită din varză, cartofi şi alte legume verzi pasate.

Asiaticii folosesc varza tăiată fâşii subţiri la pregătirea diverselor salate şi mâncăruri cu sau fără carne.

Citeşte mai multe despre:   Rețete  -   Rețete de post