Se știe faptul că, pe lângă efectele benefice, orice medicament are și efecte adverse. Invitat la Medica TV să vorbească despre cauzele bolilor oncologice diagnosticate tot mai frecvent în cazul tinerilor,
Reţete de post: Plăcintă de spanac cu ciuperci
Ingrediente: 1 pachet foi de plăcintă din comerţ, 1 kg spanac congelat sau proaspăt, 1 kg ciuperci proaspete champignon, 150 ml ulei, 2 morcovi, 1 ceapă, sare şi piper, 1 legătură pătrunjel, 1 legătură mărar.
Preparare: Spanacul se fierbe în apă opărită cu sare şi se lasă la scurs. Se mărunţeşte cu un tocător de lemn. Morcovii se spală şi se dau pe răzătoare fideluţă. Ciupercile se curăţă şi se taie felii.
Într-o tigaie cu ulei se căleşte ceapa tăiată solzişori, apoi se adaugă spanacul, morcovii, ciupercile. Se adaugă în această compozţie sare şi piper, pătrunjel şi mărar tocat. Se unge cu o lingură de ulei vasul de yena, apoi se pune o foaie de plăcintă, care se unge la rândul ei cu ulei, pentru ca să se aştearnă cea de-a doua foaie de plăcintă. Când au fost aşezate 7-8 foi de plăcintă, se toarnă această compoziţie din ciuperci, morcovi şi spanac, iar apoi se întind alte 8 foi, fiecare foaie unsă înainte cu ulei.
Plăcinta se coace în cuptor timp de 35 de minute, la temperatura de 2000 C.
Despre spanac. Ştiaţi că…
- spanacul a fost cultivat pentru prima oară în Persia (Iranul de astăzi)?
- broccoli şi conopida conţin de două ori mai mult fier decât spanacul?
- vestitul personaj de desene animate Popey Marinarul se hrănea doar cu spanac pentru a fi puternic şi sănătos?
- în unele ţări arabe se prepară o supă de spanac care este amestecată cu făină şi alte zarzavaturi?
- foarte populară în Grecia este plăcinta din spanac şi feta?
- în Kansas se organizează anual Festivalul Spanacului? (Iuliana NIŢĂ)