Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Reţete simple cu calamar
Calamarul face parte din categoria fructelor de mare. Este o crustacee folosită la gătit, iar datorită conținutului său scăzut de calorii și a proprietăților benefice organismului uman, este popular în nutriția dietetică şi nu numai.
Rețete
Calamar umplut la grătar
Ingrediente: 2 calamari mari sau 6-8 mai mici, 3 cepe verzi tocate mărunt, 1 ardei gras roșu tăiat mărunt, 150 g cașcaval vegetal tăiat bastonașe, 150 g tofu tăiat bastonașe, 4 linguri pătrunjel tocat, 3 linguri mentă tocată, 1 lin- guriță oregano, 4 linguri ulei de măsline, sare și piper după gust. Pentru servit: 3-4 linguri zeamă de lămâie, 4-5 linguri ulei de măsline. Preparare: Se curăță calamarii, se spală şi se usucă pe prosop de hârtie; se toacă mărunt capul și tentaculele. Într-o tigaie, se pun 4 linguri de ulei de măsline, apoi se adaugă ceapa la călit şi părțile de calamar; se pun sare şi piper şi se amestecă până se călesc și se evaporă tot lichidul; se dă deoparte şi se adaugă pătrunjelul, menta, oregano, ardeiul, cașcavalul vegetal şi tofu; se amestecă până se omogenizează compoziția, după care se umplu calamarii cu acest amestec și se închid la capete cu scobitori. Se umplu calamarii aproximatix 2/3 pentru a nu plesni la gătit. Se unge o tigaie grill cu puțin ulei de măsline, dar și calamarii pe toate părțile, şi se pun la copt în tigaia bine încinsă, aproximativ 6-7 min. pe fiecare parte, până se rumenesc, apoi se scot pe un platou. Se amestecă zeama de lămâie cu uleiul de măsline, sare și piper proaspăt măcinat și se toarnă acest amestec peste calamari. Se pot servi cu pâine prăjită unsă cu ulei de măsline.
Calamari cu creveţi şi legume
Ingrediente: 5-6 creveți, 8-9 bucăți inele de calamar, 100 g brocoli, 100 g morcov, 100 g conopidă, 4 bucăți urechi de lemn, 4 bucăți ciuperci aromate, boia de ardei, sare, zahăr, amestec de condimente după gust, 2 linguri oțet de orez, usturoi, amidon, un vârf de linguriță de ghimbir, supă de legume, ulei de măsline. Preparare: Într-o tigaie se pune apa; când dă în clocot, se adaugă calamarul, creveții și se lasă să fiarbă aproximativ 10 minute, după care se adaugă morcovii, brocoli, conopida, urechile de lemn, ciupercile aromate şi se mai fierb 5 minute, după care se pun la scurs. Într-o tigaie, se pune ulei de măsline, apoi se pune ghimbirul la călit, usturoiul și se adaugă oțetul de orez, apoi supa de legume, sare, zahăr, piper și amestec de condiment; se leagă totul cu puțin amidon, iar peste amestecul obținut se încorporează fructele de mare și legumele şi se poate servi.