Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Riscurile administrării de paracetamol la copii
Atenție asupra dozelor prea mari dintr-un medicament care există în aproape toate casele, paracetamol, mai ales dacă este administrat copiilor! Specialiștii în domeniu plasează paracetamolul pe primul loc între medicamentele uzuale drept cauză de toxicitate asupra ficatului. Prezent recent la sesiunea dedicată urgențelor în cadrul Congresului Național de Pediatrie, medicul pediatru Mihai Craiu lansează acest avertisment evocând concluziile unei lucrări a celui mai cunoscut expert în toxicologie hepatică din România, profesorul Coriolan Ulmeanu.
„Ca mesaj de luat acasă, pentru dumneavoastră, părinții, și de luat la serviciu pentru noi doctorii, vă recomand unul important: atenție la toxicitatea hepatică a doctoriilor date în doză prea mare sau în asocieri... nefericite”, a scris medicul Mihai Craiu, pe pagina sa de Facebook, Spitalul Virtual pentru Copii.
O doză mai mare de 200 mg pe kg la copil poate produce moartea - adică 2 comprimate efervescente de 500 mg la un sugar mic de 5 kg.
Dacă supradoza este recentă (sub 4 ore de la ingestie), recomandarea medicului Mihai Craiu, pentru părinți, este să meargă imediat cu copilul la spital chiar dacă micuțul nu prezintă semne de boală. La spital, copilul va fi evaluat și i se va face, ca investigație, dozarea paracetamolului în sânge.
Și dacă au trecut peste 8 ore sau mai puțin, dar copilul dă semne de boală (dureri abdominale în zona ficatului - sub coaste în partea dreaptă - sau grețuri și vărsături sau icter și sângerări), trebuie mers urgent la spital. Nu este totul pierdut. Se poate doza paracetamolul în sânge și se poate administra antidotul, la nevoie. Dacă au trecut mai mult de 8 ore de la ingestie, copilului i se administrează direct antidotul, care este N-acetil-cisteina. (I. N.)