Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Rodia, mai bogată în antioxidanți decât ceaiul verde
Cultivată în special în zone mediteraneene, dar și în India sau America de Nord, rodia este considerată un superaliment. Este folosită la prepararea de băuturi, înghețate, salate, dar și mâncăruri. O singura rodie pe zi asigură 40% din necesarul zilnic de vitamina C pentru un adult. Este bogată, de asemenea, în acid folic, vitaminele A și E și conține de trei ori mai mulți antioxidanți decât vinul roșu sau ceaiul verde. Sezonul rodiilor este toamna, în lunile septembrie-noiembrie, acesta fiind anotimpul perfect pentru cure cu rodii.
Specialiștii au o întreagă listă cu efectele benefice ale consumului de rodie: antiîmbătrânire, împotriva apariției unor maladii precum Alzheimer, cancer, boli de inimă, artrite. Într-un studiu realizat de Universitatea de Medicină St. Louis din Washington se recomandă femeilor însărcinate consumul de suc de rodii deoarece protejează creierul fătului de eventualele afecțiuni ce pot apărea din cauza proastei oxigenări sau a circulației necorespunzătoare a sângelui.
Alte proprietăți medicale ale rodiei enumerate de nutriționiști se referă la stoparea diareei sau la reducerea febrei. Rădăcina este folosită pentru combaterea paraziților intestinali (tenia), însă doar la indicația medicului. Sucul de rodie are efecte benefice și asupra fertilității, în menținerea tensiunii arteriale la cote normale, în lupta împotriva cancerului de prostată, a osteoartritei și a hemoroizilor.
Specialiștii în prevenție recomandă și ei sucul proaspăt de rodii pentru calitățile sale extraordinare. În urmă cu doi ani, câțiva cercetători americani au prezentat în cadrul unui congres al cardiologilor un studiu care arată că pacienții cu boli de inimă care luau medicamente pentru reducerea colesterolului și care au băut timp de trei luni suc de rodii (150 ml) și-au îmbunătățit circulația sângelui. Aceiași cercetători au subliniat că, datorită nivelului crescut de antioxidanți, nu doar persoanele bolnave pot consuma suc de rodii. Acesta din urmă previne formarea plăcilor oxidate de colesterol rău (LDL), care duce la artrite, și reduce cu 30% formarea acestui tip de plăci în cazuri de ateroscleroză.
Rețete:
Salată de cuşcuş cu rodie
Ingrediente: 200 g cuşcuş; 200 ml apă fiartă; 100 g semințe de rodie; 1 buchet de pătrunjel; 1 lămâie (sucul); 2 lingurițe ulei de măsline; sare, piper.
Mod de preparare: Se pune cuşcuşul într-un bol peste care turnăm, apoi, apă fiartă. Se acoperă pentru 5 minute după care se amestecă bine cu furculița. Între timp, se prepară un dressing cu sucul de lămâie și uleiul de măsline, peste care se adaugă sare și piper.
Dressingul este încorporat apoi în cuşcuşul care s-a răcit și umflat. Se adaugă pătrunjelul tocat și semințele de rodie, se amestecă și se lasă 10 minute la rece, după care poate fi servit.
Suc de rodie
Se taie o rodie în jumătate, se pune într-un castron cu apă la temperatura camerei. Se îndepărtează semințele din jumătățile de rodie, menținându-le sub apă. Se scot din vas cojile și membranele fructelor pentru a păstra doar semințele. Se strecoară și se pun într-un blender. Se mixează până ce amestecul devine siropos. Se strecoară din nou printr-o sită după care se pasează cu ajutorul unei linguri pentru a obține cât mai mult suc. La final, se adaugă o ceașcă de apă și se amestecă. Se poate adăuga puțină miere după gust.