Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Rodia, mai bogată în antioxidanți decât ceaiul verde

Rodia, mai bogată în antioxidanți decât ceaiul verde

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 02 Octombrie 2017

Cultivată în special în zone mediteraneene, dar și în India sau America de Nord, rodia este considerată un superaliment. Este folosită la prepararea de băuturi, înghețate, salate, dar și mâncă­ruri. O singura rodie pe zi asigură 40% din necesarul zilnic de vitamina C pentru un adult. Este bogată, de asemenea, în acid folic, vitaminele A și E și conține de trei ori mai mulți antioxidanți decât vinul roșu sau ceaiul verde. Sezonul rodiilor este toamna, în lunile septembrie-noiembrie, acesta fiind anotimpul perfect pentru cure cu rodii.

Specialiștii au o întreagă listă cu efectele benefice ale consumului de rodie: antiîmbătrânire, împotriva apariției unor maladii precum Alzheimer, cancer, boli de inimă, artrite. Într-un studiu rea­lizat de Universitatea de Medicină St. Louis din Washington se re­comandă femeilor însărcinate consumul de suc de rodii deoarece protejează creierul fătului de eventualele afecțiuni ce pot apă­rea din cauza proastei oxigenări sau a circulației necorespun­zătoare a sângelui.

Alte proprietăți medicale ale rodiei enumerate de nutriționiști se referă la stoparea diareei sau la reducerea febrei. Rădăcina este folosită pentru combaterea para­ziților intestinali (tenia), însă doar la indicația medicului. Sucul de rodie are efecte benefice și asupra fertilității, în menținerea tensiunii arteriale la cote normale, în lupta împotriva cancerului de prostată, a osteoartritei și a hemoroizilor.

Specialiștii în prevenție reco­mandă și ei sucul proaspăt de rodii pentru calitățile sale extraordinare. În urmă cu doi ani, câți­va cercetători americani au pre­zentat în cadrul unui congres al cardiologilor un studiu care arată că pacienții cu boli de inimă care luau medicamente pentru reduce­rea colesterolului și care au băut timp de trei luni suc de rodii (150 ml) și-au îmbunătățit circulația sângelui. Aceiași cercetători au subliniat că, datorită nivelului crescut de antioxidanți, nu doar persoanele bolnave pot consuma suc de rodii. Acesta din urmă pre­vine formarea plăcilor oxidate de colesterol rău (LDL), care duce la artrite, și reduce cu 30% formarea acestui tip de plăci în cazuri de ateroscleroză.

Rețete:

Salată de cuşcuş cu rodie

Ingrediente: 200 g cuşcuş; 200 ml apă fiartă; 100 g semințe de rodie; 1 buchet de pătrunjel; 1 lămâie (sucul); 2 lingurițe ulei de măsline; sare, piper.

Mod de preparare: Se pune cuşcuşul într-un bol peste care turnăm, apoi, apă fiartă. Se aco­peră pentru 5 minute după care se amestecă bine cu furculița. Între timp, se prepară un dressing cu sucul de lămâie și uleiul de măsline, peste care se adaugă sare și piper.
Dressingul este încorporat apoi în cuşcuşul care s-a răcit și umflat. Se adaugă pătrunjelul tocat și semințele de rodie, se amestecă și se lasă 10 minute la rece, după care poate fi servit.

Suc de rodie

Se taie o rodie în jumătate, se pune într-un castron cu apă la temperatura camerei. Se îndepăr­tează semințele din jumătățile de rodie, menținându-le sub apă. Se scot din vas cojile și membranele fruc­telor pentru a păstra doar semin­țele. Se strecoară și se pun într-un blender. Se mixează până ce ames­tecul devine siropos. Se strecoară din nou printr-o sită după care se pasează cu aju­torul unei linguri pentru a obține cât mai mult suc. La final, se adaugă o ceaș­că de apă și se amestecă. Se poate adăuga puțină miere după gust.

Citeşte mai multe despre:   Rețete