Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Rozmarinul, antiseptic și întăritor al memoriei

Rozmarinul, antiseptic și întăritor al memoriei

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 07 Ian, 2019

De origine mediteraneană, rozmarinul este o plantă erbacee plăcut mirositoare, cultivată și la noi în țară ca plantă medicinală, condimentară, dar şi ornamentală. Are frunze totdeauna verzi, în formă de ace şi cu flori albastre, albe sau roşii. Pentru că este un extraordinar antiseptic, rozmarinul a fost folosit pentru purificarea aerului până în secolul XX în spitalele din Europa, prin arderea de crenguţe. Proprietăţile binefăcătoare ale plantei sunt date de diferite tipuri de antioxidanţi pe care le conţine. Planta este foarte bogată în vitamine din complexul B și are în compoziție cantităţi importante de vitamina A şi vitamina C.

Rozmarinul se utilizează cu succes în tratarea gastritelor şi infecţiilor gastro-intestinale, favorizează secreţia bilei, accelerează tranzitul intestinal leneş, elimină gazele.

De asemenea, rozmarinul este un remediu consacrat în afecţiunile cardiovasculare, ale sistemului nervos, combate cu succes durerile cauzate de reumatism şi artrită, are proprietăţi diuretice, îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea de concentrare.

Preparatele din rozmarin stimuleazã secreţia sucurilor digestive, au proprietãţi coleretice, colagoge, antiseptice şi diuretice. Bucătăria mediteraneană întrebuinţează rozmarinul proaspăt şi tocat mărunt la condimentarea multor preparate alimentare, pentru gustul său delicios, aromat, uşor amărui. Se foloseşte la salate, supe, mâncăruri de legume, preparate din carne. Rozmarinul merge bine cu roșii, vinete, cartofi, dovlecei.

Cartofi la cuptor cu rozmarin

Ingrediente: 1,5 kg cartofi albi mari, 1 ceașcă ulei de măsline, 1 căpățână de usturoi, 1 legătură de rozmarin curățat, sare.

Mod de preparare: Se taie cartofii în sferturi sau felii groase; se spală bine și se pun într-o oală, în care se adaugă apă și un praf de sare; se dau la în fiert circa 6-7 minute, după care se strecoară într-o sită și se pun pe o tavă; se adaugă uleiul de măsline, usturoiul tăiat mare și rozmarin. Se încinge cuptorul la 190 de grade, mediu spre iute, și se bagă cartofii la cuptor pentru circa 30 de minute.

Friptură de vită cu rozmarin

Ingrediente: 2 fripturi de vită, 1 crenguţă rozmarin, 1 lingură ulei de măsline, 2 linguri unt, 2 căţei usturoi pisaţi, sare, piper.

Mod de preparare: Se asezonează fripturile cu sare şi piper, pe ambele părţi; se adaugă uleiul de măsline, usturoiul şi rozmarinul într-un vas termorezistent şi se încinge pe foc până sfârâie usturoiul; se aşază bucăţile de carne şi se lasă 2 minute; se întorc pe cealaltă parte şi se lasă încă 2 minute, pentru ca bucăţile de carne să capete o crustă plăcută; se pune apoi vasul la cuptor și se lasă circa 5 minute, în funcție de grosimea cărnii; se scoate din ­cuptor, se acoperă cu o folie şi se lasă să se odihnească 5 minute înainte de a fi servite.