Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Seminţele de floarea-soarelui, incluse în dieta zilnică

Seminţele de floarea-soarelui, incluse în dieta zilnică

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 04 Aprilie 2022

Semințele de floarea-soarelui au o multitudine de beneficii, însă trebuie consumate cu prudență deoarece au un aport caloric mare. Sunt bogate în proteine, vitamine, minerale și grăsimi benefice organismului. Mai exact, printre sub­stan­­țele nutritive conținute în se­mințele de floarea-soarelui se găsesc: calorii, grăsimi saturate, polinesaturate, mononesaturate, proteine, carbohidrați, fibre, vitamina E, niacină, folat, vitamina B6, acid pantotenic, fier, magneziu, zinc, cupru, mangan, seleniu.

Consumate ca gustare, semințele de floarea-soarelui nu doar că potolesc foamea, ci contribuie şi la men­ţinerea sănătăţii, întrucât au rol antiinflamator asupra întregului organism, protejează sistemul cardiovascular, reduc colesterolul din sânge, previn cancerul, îmbună­tățesc procesul natural de detoxifiere etc.

Seminţele de floarea-soarelui sunt uşor crocante şi au un gust ase­mănător nucilor. Ele pot să devină o parte constantă în dieta zilnică, mai ales că oferă multe varian­te de consum: se pot folosi ca atare, presărate pe salate, pe alimente frip­te sau prăjite, pot fi transformate în pateuri sau sosuri etc.

Rețete

Pateu din seminţe de floarea-soarelui

Ingrediente: 2 căni de semințe de floarea-soarelui crude, 2 roșii uscate, 2 linguri suc de lămâie, 2 lin­guri ulei de măsline presat la rece, sare și piper după gust. Preparare: Se pun semințele la hidratat pentru două ore, apoi se scurg de apă și se pun în blender, după care se adaugă și restul in­gre­dientelor; se omogenizează până la consis­tența dorită, apoi se poate servi cu pâine prăjită sau biscuiți sărați.

Pâine cu seminţe de floarea-soarelui fără drojdie

Ingrediente: 2 căni de făină integrală, 1 cană de apă, 1 plic praf de copt, 1 linguriță sare, 1 lingură se­mințe de in, 3 linguri semințe de floarea-soarelui, 4-5 linguri de ulei de măsline, 1 lingură susan, o roșie bine coaptă. Preparare: Se pun semințele la hidratat pentru 30 de minute. Într-un vas, se pun făina, sarea, semințele hidratate, praful de copt și apa, apoi se amestecă și se frământă până se formează un aluat omogen, după care se încorporează uleiul de măsline și se lasă aluatul la dospit pentru 10-15 minute. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă de cozonac, se modelează coca după preferință și se pune în tavă. Roșia se taie rondele și se pune pe su­pra­fața pâinii, se unge cu puțin ulei și se dă la cuptor pentru 30-40 de minute.

Sos din seminţe de floarea-soarelui

Ingrediente: 200 g semințe de floarea-soarelui, 1 ceapă, 3 căței de usturoi, 1 lingură de paprica pu­­dră, 1 lingură curry pudră, 4-5 linguri sos de soia, 3 linguri de ulei vegetal, 500 ml apă, sare și pi­per după gust. Preparare: Într-un blender se pun semin­țele de floarea-soarelui, apa, sosul de soia, curry, paprica, sare și piper, apoi se amestecă până se obține un sos omogen. Într-o tigaie se pune uleiul la încins, apoi se adaugă ceapa tocată mărunt, se lasă să se călească bine la foc po­trivit, apoi se adaugă usturoiul tocat mărunt, după care se adaugă com­poziția din blender; se mai lasă câteva minute pe foc, apoi se dă deo­parte. Se poate servi cald, ală­turi de piure, cartofi prăjiți, conopidă, supă-cremă de dovleac sau linte etc.

Citeşte mai multe despre:   Rețete  -   Rețete de post