Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Seminţele de floarea-soarelui, incluse în dieta zilnică
Semințele de floarea-soarelui au o multitudine de beneficii, însă trebuie consumate cu prudență deoarece au un aport caloric mare. Sunt bogate în proteine, vitamine, minerale și grăsimi benefice organismului. Mai exact, printre substanțele nutritive conținute în semințele de floarea-soarelui se găsesc: calorii, grăsimi saturate, polinesaturate, mononesaturate, proteine, carbohidrați, fibre, vitamina E, niacină, folat, vitamina B6, acid pantotenic, fier, magneziu, zinc, cupru, mangan, seleniu.
Consumate ca gustare, semințele de floarea-soarelui nu doar că potolesc foamea, ci contribuie şi la menţinerea sănătăţii, întrucât au rol antiinflamator asupra întregului organism, protejează sistemul cardiovascular, reduc colesterolul din sânge, previn cancerul, îmbunătățesc procesul natural de detoxifiere etc.
Seminţele de floarea-soarelui sunt uşor crocante şi au un gust asemănător nucilor. Ele pot să devină o parte constantă în dieta zilnică, mai ales că oferă multe variante de consum: se pot folosi ca atare, presărate pe salate, pe alimente fripte sau prăjite, pot fi transformate în pateuri sau sosuri etc.
Rețete
Pateu din seminţe de floarea-soarelui
Ingrediente: 2 căni de semințe de floarea-soarelui crude, 2 roșii uscate, 2 linguri suc de lămâie, 2 linguri ulei de măsline presat la rece, sare și piper după gust. Preparare: Se pun semințele la hidratat pentru două ore, apoi se scurg de apă și se pun în blender, după care se adaugă și restul ingredientelor; se omogenizează până la consistența dorită, apoi se poate servi cu pâine prăjită sau biscuiți sărați.
Pâine cu seminţe de floarea-soarelui fără drojdie
Ingrediente: 2 căni de făină integrală, 1 cană de apă, 1 plic praf de copt, 1 linguriță sare, 1 lingură semințe de in, 3 linguri semințe de floarea-soarelui, 4-5 linguri de ulei de măsline, 1 lingură susan, o roșie bine coaptă. Preparare: Se pun semințele la hidratat pentru 30 de minute. Într-un vas, se pun făina, sarea, semințele hidratate, praful de copt și apa, apoi se amestecă și se frământă până se formează un aluat omogen, după care se încorporează uleiul de măsline și se lasă aluatul la dospit pentru 10-15 minute. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă de cozonac, se modelează coca după preferință și se pune în tavă. Roșia se taie rondele și se pune pe suprafața pâinii, se unge cu puțin ulei și se dă la cuptor pentru 30-40 de minute.
Sos din seminţe de floarea-soarelui
Ingrediente: 200 g semințe de floarea-soarelui, 1 ceapă, 3 căței de usturoi, 1 lingură de paprica pudră, 1 lingură curry pudră, 4-5 linguri sos de soia, 3 linguri de ulei vegetal, 500 ml apă, sare și piper după gust. Preparare: Într-un blender se pun semințele de floarea-soarelui, apa, sosul de soia, curry, paprica, sare și piper, apoi se amestecă până se obține un sos omogen. Într-o tigaie se pune uleiul la încins, apoi se adaugă ceapa tocată mărunt, se lasă să se călească bine la foc potrivit, apoi se adaugă usturoiul tocat mărunt, după care se adaugă compoziția din blender; se mai lasă câteva minute pe foc, apoi se dă deoparte. Se poate servi cald, alături de piure, cartofi prăjiți, conopidă, supă-cremă de dovleac sau linte etc.