Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Semințele de quinoa, mai bogate în proteine decât orice cereală
Quinoa este cultivată în munții Anzi, la altitudini de 2.000-4.000 de metri, încă de acum 7.000 de ani. Deși este considerată o cereală, quinoa este de fapt o rudă a legumelor cu frunze verzi precum spanacul, sfecla mangold sau chardul elvețian. Cele trei tipuri de quinoa (roșie, neagră și albă) pot fi încorporate în toate mesele zilei: la micul dejun poate fi consumată ca o cereală, la prânz poate fi inclusă în salată, iar la cină poate fi consumată ca o garnitură.
Quinoa este bogată în proteine de calitate datorită celor nouă aminoacizi pe care îi conține, iar echilibrul proteinelor este similar cu cel al laptelui. Este o sursă bună de riboflavină, care ajută la reducerea frecvenței durerilor de cap, a migrenelor, prin accelerarea metabolismului energetic din creier și din celulele musculare. De asemenea, are proprietăți antiseptice, crește nivelul energiei, nu îngrașă, nu conține gluten, este recomandată celor care suferă de boala celiacă și copiilor care suferă de autism. Este un carbohidrat inteligent, are un indice glicemic scăzut, conține elemente care formează alcalinitate, acționează ca un prebiotic, se digeră ușor, nutrienții se absorb rapid și optim.
Totodată, quinoa este bogată în vitamina C, calciu, fier, mangan, magneziu, niacină, tiamină, carbohidrați, grăsimi, proteine, fibre. Este una din puținele plante considerate furnizor complet de proteine și cuprinde toți aminoacizii esențiali. Potrivit specialiștilor, conține mai multe proteine comparativ cu alte cereale, de aceea a fost propus de NASA ca aliment ideal pentru lunga durată a zborurilor spațiale. Semințele de quinoa sunt indicate în afecțiuni cardiovasculare, renale, digestive, în stimularea sistemului imunitar și a ficatului, în caz de alergii, ajută la întărirea oaselor și a cartilajelor, la îmbunătățirea auzului și a respirației. Quinoa se comercializează sub formă de semințe, făină, paste, lapte sau fulgi.
Rețete:
Qinoa cu morcov și turmeric
Ingrediente: 100 g quinoa, 1 morcov, 1 vârf linguriță de turmeric, sare, piper după gust, 1 lingură ulei de măsline. Mod de preparare: quinoa se spală bine și se fierbe în cantitate dublă de apă cu puțină sare, împreună cu morcovul ras și cu turmericul; se pune capacul și se lasă 10 minute deoparte, timp în care quinoa se umflă și devine pufoasă; se adaugă uleiul de măsline și se amestecă bine; se servește caldă, ca atare sau cu salată.
Budincă de quinoa cu fructe
Ingrediente: 100 g quinoa, 250 ml lapte de soia, migdale sau cocos, 3-4 linguri de zahăr, 1 cubuleț mic de margarină, 1 păstaie de vanilie, 100 g fructe de pădure congelate și mandarine proaspete. Mod de preparare: se spală quinoa bine și se pune la fiert cu laptele și păstaia de vanilie; se fierbe 15-20 de minute, până se înmoaie bobițele de quinoa și totul capătă o consistență cremoasă; se adaugă margarina și se lasă deoparte 15 minute cu capacul, apoi se adaugă fructele de pădure; se omogenizează bine și se toarnă compoziția în cupe; după ce s-a răcit, se ornează cu felii de mandarine.