Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Semințele de teff sau meiul etiopian în gastronomie
Tefful aparține familiei germinaceelor și i se mai spune iarba dragostei. Se cultivă de 4.000 de ani în Etiopia, iar astăzi, şi în Australia și India. Meiul etiopian sau teff este o pseudocereală cu beneficii multiple pentru sănătate. Are o textură asemănătoare cu cea a amarantului, o dimensiune comparabilă cu cea a seminței de mac și un iz fin de nucă. Semințele de teff sunt considerate vitale de către atleții etiopieni pentru performanțele lor sportive.
Aceste semințe ajută la menținerea balanței sodiu‑potasiu, prevenind astfel afecțiunile inimii. Ele conțin, pe lângă potasiu, și calciu, magneziu, fier, fosfor, zinc, cupru, vitaminele K, B1, B2, B3, B6, C, acid pantoteic, proteine, fibre, carbohidrați etc.
Semințele de teff nu conțin gluten, de aceea se recomandă persoanelor care suferă de boala celiacă. Datorită conținutului mare de fibre insolubile și a indicelui glicemic scăzut, acestea sunt de mare ajutor și diabeticilor, deoarece stabilizează zahărul din sânge. Un consum echilibrat de semințe de teff contribuie la menținerea densității osoase, combate osteoporoza, ajută la menținerea sănătății sistemului imunitar, tratează anemia, are efect antiinflamator, previne diverticulita, inflamarea intestinelor, ajută la funcționarea optimă a sistemului nervos.
Aceste boabe minuscule, semințele de teff, sunt nepretențioase, planta putând fi cultivată aproape oriunde. Tefful poate substitui cu ușurință nucile sau susanul și poate fi amestecat cu legume, tofu pentru prepararea mâncărurilor vegetariene. De obicei semințele de teff sunt transformate în făină care este folosită pentru a coace „injera”, o lipie poroasă specifică Etiopiei.
Rețete:
Pateu din semințe de teff
Ingrediente: 100 g semințe de teff, 50 g semințe de cânepă decorticate, 40 g tofu, sare după gust. Preparare: Semințele de teff se spală într‑un săculeț de pânză, după care se pun câteva ore la hidratat și apoi se fierb aproximativ 15 minute; se lasă la răcit și apoi se pun în blender împreună cu semințele de cânepă, tofu și sare; se dau prin blender până se obține o pastă omogenă. Se servește pe felii de pâine integrală sau felii de legume.
Budincă de teff cu piure de coacăze negre și semințe de cânepă
Ingrediente: 1 cănuță boabe te teff deja fiert, 1 cănuță coacăze negre (congelate), 6‑8 curmale lăsate la hidratat, 1 lingură semințe de cânepă, 2 linguri unt de cocos. Preparare: Se spală semințele de teff, se pun la hidratat, apoi se fierb aproximativ 15 minute, se dă la rece și se adaugă untul de cocos. Curmalele se curăță de coajă și se taie cuburi. Coacăzele se pun la fiert în apa de la curmale timp de 2‑3 minute, apoi se strecoară și se mixează împreună cu curmalele, se adaugă semințele de cânepă, apoi se pune într‑un vas de sticlă primul strat de teff, iar deasupra piureul de coacăze și curmale. Se decorează cu semințe de cânepă și coacăze congelate.