Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Semințele de teff sau meiul etiopian în gastronomie

Semințele de teff sau meiul etiopian în gastronomie

Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 13 Apr, 2020

Tefful aparține familiei germinaceelor și i se mai spune iarba dragostei. Se cultivă de 4.000 de ani în Etiopia, iar astăzi, şi în Australia și India. Meiul etiopian sau teff este o pseudocereală cu beneficii multiple pentru sănătate. Are o textură asemănătoare cu cea a amarantului, o dimensiune comparabilă cu cea a seminței de mac și un iz fin de nucă. Semințele de teff sunt considerate vitale de către atleții etiopieni pentru performanțele lor sportive.

Aceste semințe ajută la menținerea balanței sodiu‑potasiu, prevenind astfel afecțiunile inimii. Ele conțin, pe lângă potasiu, și calciu, magneziu, fier, fosfor, zinc, cupru, vitaminele K, B1, B2, B3, B6, C, acid pantoteic, proteine, fibre, carbohidrați etc.

Semințele de teff nu conțin gluten, de aceea se recomandă persoanelor care suferă de boala celiacă. Datorită conținutului mare de fibre insolubile și a indicelui glicemic scăzut, acestea sunt de mare ajutor și diabeticilor, deoarece stabilizează zahărul din sânge. Un consum echilibrat de semințe de teff contribuie la menținerea densității osoase, combate osteoporoza, ajută la menținerea sănătății sistemului imunitar, tratează anemia, are efect antiinflamator, previne diverticulita, inflamarea intestinelor, ajută la funcționarea optimă a sistemului nervos.

Aceste boabe minuscule, semințele de teff, sunt nepretențioase, planta putând fi cultivată aproape oriunde. Tefful poate substitui cu ușurință nucile sau susanul și poate fi amestecat cu legume, tofu pentru prepararea mâncărurilor vegetariene. De obicei semințele de teff sunt transformate în făină care este folosită pentru a coace „injera”, o lipie poroasă specifică Etiopiei.

Rețete:

Pateu din semințe de teff

Ingrediente: 100 g semințe de teff, 50 g semințe de cânepă decorticate, 40 g tofu, sare după gust. Preparare: Semințele de teff se spală într‑un săculeț de pânză, după care se pun câteva ore la hidratat și apoi se fierb aproximativ 15 minute; se lasă la răcit și apoi se pun în blender împreună cu semințele de cânepă, tofu și sare; se dau prin blender până se obține o pastă omogenă. Se servește pe felii de pâine integrală sau felii de legume.

Budincă de teff cu piure de coacăze negre și semințe de cânepă 

Ingrediente: 1 cănuță boabe te teff deja fiert, 1 cănuță coacăze negre (congelate), 6‑8 curmale lăsate la hidratat, 1 lingură semințe de cânepă, 2 linguri unt de cocos. Preparare: Se spală semințele de teff, se pun la hidratat, apoi se fierb aproximativ 15 minute, se dă la rece și se adaugă untul de cocos. Curmalele se curăță de coajă și se taie cuburi. Coacăzele se pun la fiert în apa de la curmale timp de 2‑3 minute, apoi se strecoară și se mixează împreună cu curmalele, se adaugă semințele de cânepă, apoi se pune într‑un vas de sticlă primul strat de teff, iar deasupra piureul de coacăze și curmale. Se decorează cu semințe de cânepă și coacăze congelate. 

Citeşte mai multe despre:   Rețete de post  -   reteta