Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Sfatul medicului în caz de tuse prelungită la copii
După valul de viroze și gripe din această perioadă, mulți copii vor continua să tușească până la câteva săptămâni. Tusea prelungită nu înseamnă neapărat astm bronșic sau risc de astm bronșic și nu reprezintă cel mai mare dușman al copilului, ci poate fi un mecanism de apărare, explică pe contul său de Facebook Egri Eduard, medic de familie din Sibiu.
După o viroză, la unii copii tusea poate persista până la câteva săptămâni, mai ales la preșcolari față de copiii mai mari şi este numită tuse post-virală sau reziduală. Medicul Egri Eduard nu recomandă tratarea acestui tip de tuse la copiii mici, deoarece siropurile de tuse nu aduc suficiente beneficii. Unele studii vorbesc despre anumite beneficii ale mierii de albine, însă aceasta nu se recomandă să fie administrată copiilor sub 1 an.
Dacă însă tusea devine „lătrătoare” sau mult mai intensă și apar alte simptome cum ar fi febra, durerea de cap, răgușeala, copilul trebuie dus la medic, deoarece probabilitatea de apariție a complicațiilor sau a altei afecțiuni respiratorii este mare.
Totuși, tusea prelungită post-virală nu înseamnă astm bronșic și nici risc pentru copil de a dezvolta această maladie. Tusea nu este un dușman al copilului, ci un mecanism de apărare extrem de eficient care ajută la eliminarea secrețiilor, reziduurilor și corpilor străini din căile respiratorii. Dacă nu ne-am fi născut cu acest reflex cel mai probabil nu am fi supraviețuit pe acest pământ, explică medicul Egri Eduard, iar ca recomandare generală către părinți este evitarea expunerii copilului la fum de țigară sau poluare atmosferică crescută. (I. M.)