Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Sfecla roșie este cunoscută ca protectoare a ficatului
Studii recente arată că această rădăcinoasă este una dintre cele mai benefice pentru organism. Sfecla roșie este o sursă excelentă de antioxidanți și de nitrați naturali, care stimulează eliberarea oxidului nitric, cu rol de îmbunătățire a circulației sanguine. De asemenea, sfecla roșie mai conține o gamă variată de vitamine și minerale, precum: vitaminele A, B1, B2, B3, C, K (într‑o cantitate mare), acid folic, fibre, magneziu, fier, cupru, fosfor, iod, calciu.
Pigmentul care dă acea culoare intensă mov‑roșiatică este un puternic agent anticancerigen. Cercetările arată că sfecla roșie este de un real ajutor în lupta împotriva cancerelor de colon și pulmonar, dar și a leucemiei. Este benefică în tratarea problemelor de piele, a infecțiilor cronice, a intestinului inflamat, a bolilor de ficat. Totodată, este recomandată această rădăcinoasă și în prevenirea bolilor de inimă, a artritei reumatoide, pentru energizarea și remineralizarea organismului. În același timp, sfecla roșie stimulează sistemul imunitar, îmbunătățind respirația celulelor și oxigenarea țesuturilor, întrucât încurajează producția de noi globule. Pentru îmbunătățirea stării generale și a vitalității organismului, se recomandă consumul de sfeclă roșie pe o perioadă mai îndelungată de timp.
Sfecla roșie este la fel de eficientă atât gătită, cât și crudă, sub formă de suc natural.
Rețete:
Supă-cremă de sfeclă roșie
Ingrediente: 4 sfecle, 1 cartof de mărime medie, 1 morcov și 1 ceapă mai mari, 800‑900 ml supă de legume, 1 lingură pastă de bulion, 1 linguriță rasă de hrean, sare, piper, 1 frunză de dafin, 2 linguri ulei, pătrunjel verde.
Mod de preparare: se curăță sfecla și morcovul după care se taie în cuburi; se călește ceapa tăiată fin împreună cu restul legumelor, tocate, de asemenea, cuburi, timp de 3 minute și se amestecă continuu; se adaugă supa de legume, puțin piper, sare și o frunză de dafin; când legumele sunt fierte se pune hreanul ras și se mai lasă la fiert 1‑2 minute; se ia de pe foc, se scoate frunza de dafin și se pasează legumele cu jumătate din lichidul în care au fiert; se adaugă treptat din acest lichid, în funcție de consistența pe care ne‑o dorim la final. Se servește supa simplă, cu puțin hrean proaspăt ras și pătrunjel verde tocat.
Sfeclă roșie coaptă cu sos
Ingrediente: 2 sfecle roșii potrivite ca mărime, coapte, 4 felii de pâine înmuiate în puțină supă, 200 g nuci măcinate, 2‑3 căței de usturoi, zeamă de lămâie, ulei.
Mod de preparare: pâinea înmuiată și bine stoarsă se pune în blender, împreună cu usturoiul, se adaugă nuca, zeama de lămâie, puțină sare; se adaugă ulei puțin câte puțin; se mixează până devine o pastă cremoasă; se taie sfecla felii, pe fiecare felie se așază câte o lingură de sos și se suprapun 3‑4 felii cu sos între ele, la final se ornează cu puțină cremă.