Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Sirop şi desert cu flori de hibiscus
Hibiscusul este o plantă cu flori care face parte din familia Malvaceae. Există câteva sute de specii de hibiscus, care variază în funcție de locație și clima în care cresc, dar Hibiscus sabdariffa este cel mai utilizat. Speciile de hibiscus sunt renumite pentru florile lor mari și aspectuoase, care cresc în vârful lăstarilor.
Hibiscusul este bogat în vitamine și minerale: vitaminele C, A, calciu, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, acid folic. Este foarte bogat în antioxidanți puternici și prin urmare poate ajuta la prevenirea bolilor cauzate de acumularea radicalilor liberi.
Hibiscusul are efect antidepresiv, diuretic, antifebril, antispastic intestinal și uterin, antiseptic, tonifiant, stimulează activitatea cerebrală, ajută la scăderea colesterolului, combate simptomele răcelii, îmbunătățește digestia, scade tensiunea arterială, combate anxietatea, luptă împotriva cancerului, întărește sistemul imunitar, protejează ficatul, previne anemia.
Planta de hibiscus are în componența sa o enzimă numită phaseolamin, care are rolul de a reduce producția de zaharuri, contribuind astfel la menținerea greutății. Nu este indicat femeilor în perioada de sarcină.
Din florile de hibiscus se prepară mai multe feluri de ceai, siropuri, dulceață, peltea, pudră de hibiscus, șerbet etc.
Rețete
Sirop de hibiscus
Ingrediente: 4 căni de apă, 2 căni de zahăr, 1 cană flori de hibiscus tocate mărunt, 1 lingură zeamă de lămâie, 1 păstaie de vanilie. Preparare: Într-o cratiță se pun apa, zahărul și florile de hibiscus şi se aduc la punctul de fierbere, amestecând din când în când; se adaugă apoi sucul de lămâie și păstaia de vanilie şi se lasă să fiarbă aproximativ 15-20 de minute, la foc mic, apoi se dă deoparte, se mai lasă puțin, după care se strecoară și se toarnă siropul într-un recipient sterilizat și se închide ermetic. Se lasă să se răcească la temperatura camerei şi se păstrează la frigider.
Cremă din lapte de cocos cu sirop de hibiscus şi vişine
Ingrediente: 500 ml lapte de cocos, 200 ml apă, 60 g zahăr, 50 g amidon alimentar, 20 ml sirop de hibiscus și 100 g vișine. Pentru decor se folosește 10 g de fistic crud. Preparare: Se pun la fiert 250 ml de lapte de cocos, apă și zahăr. Se face o pastă din amidon cu restul de lapte, când s-a topit zahărul, se adaugă pasta de amidon, se amestecă în continuu până se îngroașă. Se ia crema de pe foc, se mai lasă puțin, apoi se toarnă în pahare sau boluri de servit și se lasă la rece până se întărește crema. Se toarnă apoi siropul de hibiscus, se pun vișinele, se ornează cu fulgi de fistic și se poate servi.