Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Smântâna, recomandată în ulcere, gastrită și colită intestinală
Smântâna se formează în mod natural la suprafața laptelui nefiert prin acțiunea bacteriilor lactice. Artificial, smântâna poate fi obținută cu ajutorul unei centrifuge speciale. Smântâna are o compoziție bogată de vitamine și minerale. Conține: acid lactic, retinol (vitamina A), acid ascorbic, vitaminele D, E, K, biotonă (vitamina H), vitamine din grupa B - colină, tiamină, riboflavină, acid folic, niacină, piridoxină, cianocobalamină. Dintre macronutrienții din smântână, cea mai mare parte sunt calciu și potasiu și există, de asemenea, magneziu, fosfor, sulf, fluor, seleniu, cupru, sodiu și clor.
Smântâna mai conține și oligoelemente, cupru, fier, seleniu, zinc, iod, molibden, se mai găsesc și proteine ușor digerabile, zaharuri naturale din lapte, carbohidrați, cenușă, acizi grași și organici. Principalul avantaj al smântânii este acela că este mult mai ușor digerabilă decât laptele. Microorganismele prezente în smântână ajută la lupta împotriva bacteriilor putrefactive în intestin, iar lecitina dizolvă colesterolul, împiedicând depunerea acestuia pe pereții vaselor de sânge. Consumată cu ponderație, smântâna este un antidepresiv natural, întărește unghiile, dinții și oasele. Medicii o prescriu pentru ulcere, gastrită și colită intestinală.
Smântâna este adăugată în aluaturi, budinci, salate de fructe, omlete, ardei umpluți, înghețată, sufleuri, creme de tort, sosuri etc. Putem spune că smântâna își are locul ei în bucătărie.
Rețete:
Perișoare în sos de smântână
Ingrediente: Pentru perișoare: 400 g carne de pui tocată, 70 g orez, 1 ceapă, 2 ouă, mărar, pătrunjel. Pentru sos: 400 ml smântână de gătit, 2 cepe, 2 linguri ulei, 1 lingură de făină, sare, piper.
Preparare: Se amestecă carnea tocată cu orezul; ceapa tocată mărunt, cu verdeața tocată; se adaugă sare și piper; se amestecă bine compoziția, apoi se fac perișoare mici și rotunde, după care se pun la fiert timp de 30 de minute; între timp se prepară sosul, se taie fin cele două cepe, se pun la călit în ulei; după ce ceapa devine sticloasă, se adaugă 200 ml apă de la perișoare și se fierbe înăbușit 5-10 minute, apoi se adaugă făina și smântâna de gătit; se condimentează cu piper și sare după gust; se dă un clocot și se adaugă perișoarele, apoi se dă deoparte pentru a nu se tăia sosul.
Varză de Bruxelles gratinată
Ingrediente: 1 kg varză de Bruxelles, 1 lingură de unt, sare, piper, 2 linguri de făină, 2 linguri de pesmet, 250 g cașcaval ras pe răzătoare, 15 g parmezan, 1 lingură de zeamă de lămâie, 250 g smântână, 200 g ceapă tocată.
Preparare: Se pune varza de Bruxelles la cuptor alături de ceapa tocată, piper, sare și unt, într-o tavă cu margini înalte, se adaugă o cană de apă și se lasă la cuptor 20 de minute. Între timp se pregătește într-un vas făina cu cașcavalul, parmezanul, pesmetul, zeama de lămâie, sare, piper, apoi se adaugă smântâna și se amestecă ușor. Se toarnă amestecul peste varza de Bruxelles și se dă la cuptor pentru 30 de minute, până ce se rumenește.
Se dă la răcit 15 minute înainte de a se servi. Este o garnitură ideală pentru carne, pește etc.