Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Studiu privind dezvoltarea copiilor vegetarieni
Dietele vegetariene sunt din ce în ce mai populare, totuși, medicii pediatri le recomandă părinților care sunt vegetarieni și vor ca și copiii lor să urmeze același regim alimentar să fie atenți la carențele de minerale sau de substanțe nutritive care le pot afecta celor mici dezvoltarea.
Un studiu realizat de specialiștii Universității și ai Clinicii „St. Michael” din Toronto (Canada) arată că aproape 6 la sută dintre copiii vegetarieni au o greutate sub cea normală pentru vârsta lor, față de numai 3 la sută dintre cei care mănâncă și carne. Potrivit rezultatelor prezentate în revista de specialitate Pediatrics, copiii vegetarieni și cei care au în alimentație și carne se dezvoltă în general la fel în ceea ce privește înălțimea, însă lipsa cărnii din alimentație dublează riscul copilului vegetarian de a fi subponderal.
O parte dintre copiii incluși în studiu erau deja vegetarieni, incluzând și vegani, în timp ce alții au fost trecuți de părinți chiar în perioada studiului la o alimentație vegetariană. În cei aproape trei ani cât a durat studiul nu s-au constatat diferențe majore între copiii vegetarieni și cei care nu sunt vegetarieni în privința parametrilor monitorizați.
Studiul a fost realizat în perioada 2008-2019 pe un eșantion de aproape 9.000 de copii cu vârste între 6 luni și 8 ani și a urmărit indicele de masă corporală, înălțimea, greutatea, precum și o serie de indicatori biochimici, precum colesterolul, trigliceridele, nivelul de vitamină D și cel de feritină. Feritina este o proteină esențială pentru stocarea fierului în organism și metabolizarea lui, valoarea acestui parametru fiind importantă în diagnosticarea unei eventuale anemii.
Autorii studiului au menționat că o greutate sub cea normală poate fi un semn de malnutriție, adică un deficit de nutrienți esențiali pentru dezvoltarea copilului. Observațiile cercetătorilor canadieni evidențiază că dieta vegetariană la copii trebuie stabilită cu foarte mare atenție, pentru a le asigura celor mici aportul de nutrienți de care au nevoie pentru o dezvoltare normală.
Indiferent însă de regimul alimentar al copiilor, este important ca părinții să urmărească dacă parametrii de dezvoltare ai copilului se situează în limitele normale vârstei. „Alimentația vegetariană poate fi o alegere sănătoasă pentru orice copil. Secretul este să ne asigurăm că îi oferim acestuia o alimentație corectă, apelând la un specialist în nutriție cu ajutorul căruia putem monitoriza dezvoltarea copilului, dar și aportul de nutrienți de care are nevoie”, atrage atenția, într-o declarație preluată de televiziunea CNN, purtătoarea de cuvânt a Academiei Americane de Nutriție și Dietetică, Amy Kimberlain.
De menționat că cele mai noi ghiduri de nutriție, recomandate de experții din SUA și Canada, îi sfătuiesc pe părinți, în cazul în care își trec copiii pe o dietă vegetariană, să opteze mai degrabă pentru o alimentație lacto-vegetariană, care să includă ouă, produse lactate, produse de soia, nuci și semințe, în plus față de legume, fructe, fasole, linte, cereale și ulei.
Este foarte important ca dieta să includă și alimente bogate în fier și vitamina B12, având în vedere că acești nutrienți se găsesc în cantități mai mici în alimentele de origine vegetală decât în cele de origine animală. De exemplu, fasolea, verdețurile și cartofii dulci sunt printre produsele vegetale care conțin fier, iar drojdia, produsele lactate și cerealele sunt surse bune de vitamina B12. (I. M.)