Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Sucul de sfeclă roșie, un adaos de vitamine

Sucul de sfeclă roșie, un adaos de vitamine

Un articol de: Daniela Troia - 22 Noi, 2019

Sfecla este folosită în tratamentul bolilor hepatice și al ficatului gras. De asemenea, este utilizată pentru a ajuta la scăderea nivelului de trigliceride din sânge, a tensiunii arteriale și pentru a îmbunătăți performanța atletică.

Sfecla este o legumă cu rădăcină bulboasă, dulce, originară din zona de coastă a Indiei, de unde a fost preluată apoi și cultivată și în țările din partea estică a Mediteranei și Orientului Mijlociu. Varietățile de sfeclă cu rădăcină tuberizată și rotundă au apărut abia în secolul XVI, devenind, în 200 de ani, o legumă cunoscută în toată Europa Centrală și de Est.

Rădăcina acestei legume con­ține un produs chimic ce poate ajuta la combaterea depunerilor de grăsime în ficat, dar poate avea și efecte antioxidante. To­tuși, cei cu afecțiuni renale trebuie să o consume cu prudență, deoarece le-ar putea agrava boala prin scăderea nivelului de calciu și provocarea de leziuni renale.

Un consum zilnic de 200 ml suc de sfeclă poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Nitrații, compuși din sucul de sfeclă care se transformă în acid azotic în sânge, ajută la lărgirea și relaxarea vaselor de sânge. Nivelul ridicat de nitrați din plasmă ajută și la creșterea performanței fizice. Persoanele cu insuficiență cardiacă pot înregistra o creștere de aproximativ 13% a puterii musculare, la două ore după ce consumă suc de sfeclă. Nitrații din sfecla roșie pot ajuta la creșterea fluxului de sânge la creier și încetinirea declinului cognitiv la persoanele în vârstă. 

Sfecla roșie își ia culoarea din betaleine, compuși antioxidanți solubili în apă, cu efecte chimio-preventive împotriva unor linii de celule canceroase. 

Sfecla este bogată și în potasiu, un electrolit mineral care ajută nervii și mușchii să funcționeze corect, în calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, sodiu, zinc, cupru, seleniu.

Sucul de sfeclă este și o sursă bună de vitamina C, antioxidant care ajută stimularea imunității și la protejarea celulelor împotriva radicalilor liberi nocivi. De asemenea, sprijină producerea de colagen, vindecarea rănilor și absorbția fierului.

Doza adecvată de sfeclă depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta utilizatorului și starea sa de sănătate, de aceea este indicat să se consulte medicul. Dacă aveți predispoziție în a acumula pietre la rinichi, nu beți suc de sfeclă. Sfecla are un conținut ridicat de oxalați, substanțe naturale care formează cristale în urină, care pot duce la formarea calculilor renali.

Dacă decideți să adăugați suc de sfeclă în dieta dvs., ar fi de preferat să începeți consumul treptat, pentru a vedea cum reacționează corpul dumneavoastră. 

Prima rețetă a prof. Constantin Milică a fost ceaiul CIM 20, care are în compoziție sfeclă roșie, așa că vă invităm să îl gustați, mai ales că este benefic în tratamentul a peste 50 de afecțiuni.

- Sfecla roșie scade nivelul tri­gliceridelor și al tensiunii arteriale;
- Sucul de sfeclă este bogat în ­vitamina C;
- Consumul de suc ajută la reglarea nivelului de potasiu din ­organism;
- Sfecla este recomandată în dieta persoanelor care nu suferă de boli renale.

Citeşte mai multe despre:   fitoterapie  -   reteta