Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Sucul de sfeclă roșie, un adaos de vitamine
Sfecla este folosită în tratamentul bolilor hepatice și al ficatului gras. De asemenea, este utilizată pentru a ajuta la scăderea nivelului de trigliceride din sânge, a tensiunii arteriale și pentru a îmbunătăți performanța atletică.
Sfecla este o legumă cu rădăcină bulboasă, dulce, originară din zona de coastă a Indiei, de unde a fost preluată apoi și cultivată și în țările din partea estică a Mediteranei și Orientului Mijlociu. Varietățile de sfeclă cu rădăcină tuberizată și rotundă au apărut abia în secolul XVI, devenind, în 200 de ani, o legumă cunoscută în toată Europa Centrală și de Est.
Rădăcina acestei legume conține un produs chimic ce poate ajuta la combaterea depunerilor de grăsime în ficat, dar poate avea și efecte antioxidante. Totuși, cei cu afecțiuni renale trebuie să o consume cu prudență, deoarece le-ar putea agrava boala prin scăderea nivelului de calciu și provocarea de leziuni renale.
Un consum zilnic de 200 ml suc de sfeclă poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Nitrații, compuși din sucul de sfeclă care se transformă în acid azotic în sânge, ajută la lărgirea și relaxarea vaselor de sânge. Nivelul ridicat de nitrați din plasmă ajută și la creșterea performanței fizice. Persoanele cu insuficiență cardiacă pot înregistra o creștere de aproximativ 13% a puterii musculare, la două ore după ce consumă suc de sfeclă. Nitrații din sfecla roșie pot ajuta la creșterea fluxului de sânge la creier și încetinirea declinului cognitiv la persoanele în vârstă.
Sfecla roșie își ia culoarea din betaleine, compuși antioxidanți solubili în apă, cu efecte chimio-preventive împotriva unor linii de celule canceroase.
Sfecla este bogată și în potasiu, un electrolit mineral care ajută nervii și mușchii să funcționeze corect, în calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, sodiu, zinc, cupru, seleniu.
Sucul de sfeclă este și o sursă bună de vitamina C, antioxidant care ajută stimularea imunității și la protejarea celulelor împotriva radicalilor liberi nocivi. De asemenea, sprijină producerea de colagen, vindecarea rănilor și absorbția fierului.
Doza adecvată de sfeclă depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta utilizatorului și starea sa de sănătate, de aceea este indicat să se consulte medicul. Dacă aveți predispoziție în a acumula pietre la rinichi, nu beți suc de sfeclă. Sfecla are un conținut ridicat de oxalați, substanțe naturale care formează cristale în urină, care pot duce la formarea calculilor renali.
Dacă decideți să adăugați suc de sfeclă în dieta dvs., ar fi de preferat să începeți consumul treptat, pentru a vedea cum reacționează corpul dumneavoastră.
Prima rețetă a prof. Constantin Milică a fost ceaiul CIM 20, care are în compoziție sfeclă roșie, așa că vă invităm să îl gustați, mai ales că este benefic în tratamentul a peste 50 de afecțiuni.
- Sfecla roșie scade nivelul trigliceridelor și al tensiunii arteriale;
- Sucul de sfeclă este bogat în vitamina C;
- Consumul de suc ajută la reglarea nivelului de potasiu din organism;
- Sfecla este recomandată în dieta persoanelor care nu suferă de boli renale.