Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Tahini, o bază nutritivă în multe mâncăruri
Tahini este o pastă obținută din semințe de susan decojite, măcinate și apoi prăjite, cu o aromă ușoară de nucă. Este utilizată în bucătăriile din zona mediteraneană și asiatică. Pasta de tahini este o modalitate gustoasă de a introduce în alimentație antioxidanți puternici și grăsimi sănătoase, dar și diverse vitamine și minerale. Tahini este plin de grăsimi sănătoase, fără colesterol, conține grăsimi Omega 3, Omega 6, proteine, fibre, carbohidrați, vitaminele din grupul B (B1, B2, B3, B5, B9) și vitaminele E, D, F. De asemenea, are în componență fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, cupru, mangan.
Tahini mai conține elemente bioactive cu rol antioxidant, care ajută organismul să lupte cu radicalii liberi. Conține doi compuși cu rol puternic antioxidant, și anume sesamina și sesamolina. Consumul regulat de tahini poate reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor din sânge, are proprietăți antibacteriene, poate lupta cu inflamația și durerea, poate întări sistemul nervos central, are efect anticancerigen, contribuie la protejarea ficatului și a rinichilor. Tahini tratează și insomniile, are efect laxativ, combate cancerul de colon etc. Este ușor de digerat și oferă organismului nutrienții de care are nevoie.
Tahini este folosită în alimentație sub diferite forme: poate înlocui laptele datorită consistenței cremoase, este folosită în mai multe feluri de dulciuri, poate fi o bază pentru multe mâncăruri.
Rețete
BABA GHANOUSH
Ingrediente: 500 g vinete coapte și curățate, o lingură de usturoi pisat, zeama de la o lămâie, 3 linguri de tahini, sare. Pentru servit: câteva fire de pătrunjel, câteva frunze de mentă verde, puțin ulei de măsline, o roșie, câteva picături de sos de rodie. Mod de preparare: Se pun vinetele coapte într‑un blender, sarea, tahini, usturoiul pisat, zeama de lămâie, se omogenizează până devine o pastă fină, apoi se pune într‑un bol și se ornează după plac cu pătrunjel și mentă tocate mărunt, o roșie tăiată cubulețe, cu puțin ulei de măsline și puțin sos de rodii.
LEGUME CU SOS TAHINI
Ingrediente: 1 dovlecel, 1 vânătă, 4 ciuperci, 100 g tofu afumat, 2 linguri sos de soia, 2 linguri ulei. Pentru sos: 100 g susan, 3 linguri ulei, 1 cățel de usturoi, 1 linguriță muștar Dijon, zeamă de lămâie, sare, piper negru măcinat, pătrunjel verde. Mod de preparare: Se spală legumele bine, se curăță de coajă, se taie dovlecelul și vânăta felii, iar ciupercile în felii subțiri; se toarnă uleiul și sosul de soia peste legume și se pun într‑un vas termorezistent; se adaugă tofu tăiat cuburi mai mari și se dau la cuptor pentru 30‑40 de minute, timp în care se pregătește sosul. Se pune susanul într‑o tigaie uscată la foc mic, se lasă câteva minute, după care se dă la rece și apoi se macină; se toarnă uleiul și se mixează până se obține o pastă; se adaugă usturoiul mărunțit, muștarul, zeama de lămâie, sare, piper și 2‑3 linguri de apă. Se mixează până se obține consistența unui sos; se toacă fin pătrunjelul și se adaugă în sos. Se pun legumele coapte pe un platou și se toarnă sos deasupra.