Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Tarhonul, benefic pentru sistemul imunitar
Originar din Asia Centrală, tarhonul este o plantă erbacee cultivată în grădini cu scop culinar, dar și terapeutic. Este o plantă de cultură perenă, semilemnoasă, cu rădăcini mai puțin adânci, dar numeroase și subțiri. În scop terapeutic, se folosește partea aeriană a plantei, din perioada înfloririi până toamna.
Tarhonul are în compoziție uleiuri volatile ce au în conținut compuși aromatici de tip fenolmetil eter, estragol, cumarine, flavonide, mucilagii, minerale, magneziu, fier, potasiu, calciu, vitamine, A, B1, B6, C etc. Cercetările recente au arătat că planta poate ajuta la îmbunătățirea compoziției musculare și a corpului.
Tarhonul are importante proprietăți antioxidante, este adjuvant în cazul durerilor de dinți, ajută la îmbunătățirea sănătății digestive, stimulează pofta de mâncare, are ușoare calități sedative, ajută la întărirea sistemului imunitar, în afecțiunile gingivale, la calmarea nervilor și în stările de oboseală, reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare, îmbătrânirii premature și al unor tipuri de cancer. Tarhonul are acțiune antiinflamatoare, antiinfecțioasă, dezinfectantă, decongestivă, antivirală, antibacteriană, antispastică, carminativă, stomahică, diuretică, antiparazitară etc.
Tarhonul este foarte aromat cu un gust pătrunzător, ușor amărui. Se adaugă în preparate tradiționale, ciorbă, iahnie de fasole, mâncare de spanac, salate de legume, fructe de mare, orice feluri de fripturi, sosuri, murături etc. Există mai multe feluri de tarhon, dar cel francez, este cel mai bun pentru utilizarea în bucătărie. Tarhonul se folosește proaspăt, uscat sau conservat în oțet.
Rețete:
Stroganoff de ciuperci cu tarhon
Ingrediente: 30 ml ulei, 1 ceapă mare tocată, 4 căței de usturoi, 500 g mix de ciuperci, 100 ml suc de roșii, 1 lingură tarhon uscat sau proaspăt, 150 ml smântână de soia, sare, piper după gust.
Mod de preparare: se pune ceapa la călit împreună cu usturoiul, apoi se adaugă ciupercile și se prăjesc 5-10 minute; apoi se adaugă sucul de roșii, sarea, piperul; se mai lasă să fiarbă încă 10 minute după care se pune tarhonul și smântâna de soia; se asezonează după gust și poate fi servit cu pâine prăjită.
Supă cremă de legume cu tarhon
Ingrediente: 1 ceapă mare, 2 cartofi, 1 morcov, 1 păstârnac mic, 1 felie țelină, 300 g fasole verde, 3 căței de usturoi, 1 lingură tarhon, 3-4 linguri ulei de măsline, 100 ml smântână de soia, 2-3 l apă, sare, piper.
Mod de preparare: într-o cratiță se pune uleiul la încins; se taie cuburi morcovul, ceapa, cartofii, păstârnacul și se călesc 2-3 minute; se adaugă țelina, fasolea verde și sare; se acoperă legumele cu apă și se fierb la foc potrivit 30-40 de minute; când sunt gata se pun la răcit, după care se dau la blender; se adaugă usturoiul, piperul, tarhonul, se procesează până se obține o cremă fină, apoi se adaugă smântâna de soia; se potrivește de sare, după care se poate servi.