Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Țelina, un bun agent digestiv și diuretic
Originară din sudul Europei, țelina este o plantă legumicolă și medicinală care poate atinge o înălţime maximă de un metru. Planta are un rizom gros, iar frunzele sunt mari, de culoare verde-închis. Toate părţile ţelinei (frunzele, rădăcina, seminţele) pot fi utilizate în scop medicinal, fiind preparate: infuzie, sirop, suc de frunze, decoct şi cataplasme. Ţelina acţionează în organism ca un bun agent digestiv, diuretic, antiasmatic, carminativ, expectorant. De asemenea, ţelina poate fi combinată cu alte plante medicinale pentru prepararea unor ceaiuri cu efect medicinal sporit. Astfel, pot fi tratate afecțiuni precum litiază renală, edeme, hidropizie, bronşite cronice, astm, albuminurie, impotență, nervozitate, sterilitate, hipertensiune arterială, obezitate, demineralizare, febră, ulceraţii ale pielii, degerături.
Planta este recomandată și diabeticilor, deoarece conţine o substanţă asemănătoare insulinei. Este indicată şi în reumatism, caz în care se fac adevărate cure de ţelină (cu frunze de ţelină şi cozile acestor frunze).
În bucătărie, țelina are numeroase întrebuințări, fiind folosită în diverse preparate, nu doar pentru beneficiile compoziției chimice, ci și pentru aroma puternică și plăcută. De asemenea, se poate consuma țelina ca atare, sub formă de suc sau în salate de crudități.
Rețete:
Țelină cu măsline
Ingrediente: 6 rădăcini mici de ţelină, 6 roşii, 4 cepe, 1 ceaşcă de ulei de măsline, 1 legătură mărar, 1 legătură pătrunjel, sare, piper, 100 g măsline.
Mod de preparare: se curăţă rădăcinile de țelină, se taie felii mai groase, se toacă ceapa; se pune totul la prăjit în ulei de măsline, la foc mic; se taie roșiile cubuleţe; când ţelina s-a muiat puţin, se adaugă piper, 1 cană cu apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit o jumătate de oră; se toacă, apoi, mărarul și pătrunjelul; când mâncarea e aproape gata, se adaugă măslinele; se lasă la fiert 5 minute; se pune puțină sare. Se poate servi și caldă, și rece.
Supă cu găluște de post și țelină
Ingrediente: 2 morcovi, 2 cepe, 1 păstârnac, 1 țelină. Pentru găluște: 4 linguri de făină, 4 linguri de griș, 1 lingură amidon, 1 ceapă tocată mărunt; sare, boia și piper, după gust, 1 legătură pătrunjel, ulei de măsline.
Mod de preparare: se taie mărunt ceapa, morcovul, păstârnacul, țelina; se asezonează cu sare, piper și boia și se lasă la călit în ulei de măsline, într-o oală înaltă; se adaugă 2 litri de apă și se lasă la fiert 10-15 minute. Între timp, se prepară găluștele astfel: se amestecă făina cu grișul, amidonul și ceapa tocată mărunt, se adaugă puțină apă călduță până se obține o pastă omogenă; se formează găluștele cu lingura și se pun imediat în oală, la fiert; se lasă la fiert 5-10 minute și se închide focul; se adaugă pătrunjelul tocat, se pune capacul și se mai lasă 5 minute.